«Στριμώχνει» τους Τούρκους πολιτικούς η Μπέρμποκ: «Όχι κηρύγματα μίσους στη Γερμανία»

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες, εάν Τούρκοι πολιτικοί παραβαίνουν τους κανόνες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας τους στη Γερμανία.

Αφορμή υπήρξε εμφάνιση βουλευτή του κυβερνώντος ΑΚΡ σε τζαμί των Γκρίζων Λύκων, όπου μιλούσε για εξόντωση Κούρδων και Γκιουλενιστών.

«Εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εμφανίσεις όπως αυτή του Τούρκου βουλευτή στο Νόις δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το μίσος και η ρητορική μίσους δεν έχουν θέση στη Γερμανία», γράφει η κυρία Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter και υπενθυμίζει ότι «αναμφισβήτητα οι εκδηλώσεις ξένων προεκλογικών εκστρατειών έπρεπε να λάβουν έγκριση».

Η Μπέρμποκ καταλήγει δε προειδοποιώντας ότι, «εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες».

Την Κυριακή έγινε γνωστό στο υπουργείο Εξωτερικών ότι ο Τούρκος βουλευτής του ΑΚΡ Μουσταφά Ατσικγιέζ είχε πραγματοποιήσει ομιλία στις 13 Ιανουαρίου, στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στο τζαμί «Γιούνους Εμρέ», το οποίο ανήκει στο δίκτυο της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι». Στην ομιλία του, ο βουλευτής ζήτησε την «εξόντωση του PKK και της Fetö».

«Όπως δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να ζήσουν στην Τουρκία, έτσι δεν θα τους το δώσουμε ούτε στη Γερμανία. Είναι δυο ομάδες πολύ επικίνδυνες. Η μία είναι το ΡΚΚ, άθεοι εχθροί της θρησκείας. Η άλλη είναι το Fetö, μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να αλλάξει, να διαστρεβλώσει και να εκχριστιανίσει τη μουσουλμανική πίστη. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση», δήλωσε ο κ. Ατσικγιέζ, ενόψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου, προκαλώντας έτσι την αντίδραση της Αναλένα Μπέρμποκ.

Χθες, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, εκλήθησαν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

Στη Γερμανία ζουν περίπου 1,4 εκατομμύριο άτομα που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Τουρκίας και ανάλογη συζήτηση, σχετικά με τις εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών, είχαν γίνει και πριν από το δημοψήφισμα του 2017. Σε πολλές πόλεις είχαν ακυρωθεί εκδηλώσεις, υπό τον φόβο επεισοδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ