Εκπρόσωποι των στρατιωτικών ηγεσιών των χωρών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, την ώρα που οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών κερδίζει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ.
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου, μαζί με ομολόγους τους από 21 χώρες, ανάμεσά τους και αρχηγοί γενικών επιτελείων, συναντώνται σήμερα στην αεροπορική βάση Αντριους κοντά στην Ουάσινγκτον παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι των χωρών αυτών (Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράκ, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κατάρ, Βρετανία, Τουρκία) «θα συζητήσουν τις κινήσεις του συνασπισμού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και ακόμη λιγότερο στις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν.
Οι δύο πλέον υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα προεδρεύσουν των συνομιλιών: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) στρατηγός Λόιντ Οστιν.
Δύο μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, η Ουάσινγκτον παραμένει «διακριτική» ως προς το διακύβευμα των συνομιλιών: «Θα συνομιλήσουν για ένα κοινό σχέδιο, για τις προκλήσεις και το μέλλον της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Ντέμπσεϊ συνταγματάρχης Εντουαρντ Τόμας.
Διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών δεν αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του συνασπισμού «να εξετάσουν τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλες στρατηγικές επιλογές».
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ » ανυπομονεί να συζητήσει για τα συμπληρωματικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο συνασπισμός για την αποδυνάμωση και, στη συνέχεια, την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους«, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα σημεία τριβής μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού.
Ενα από αυτά είναι η προοπτική δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, ένα σχέδιο υπέρ του οποίου τάσσεται η Αγκυρα, με την υποστήριξη του Παρισιού, αλλά είναι εκτός συζήτησης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες θεωρείται σημαντική τη στιγμή που η Αγκυρα δέχεται πιέσεις για να στείλει χερσαίες δυνάμεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, ενώ χθες διέψευσε αμερικανική ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλικ από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού τελεί υπό αμφισβήτηση, καθώς, παρά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεών τους, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν προωθηθεί προς το κέντρο της πόλης Κομπάνι στη Συρία, ενώ απειλούν να καταλάβουν το σύνολο της επαρχίας αλ-Ανμπαρ στο Ιράκ.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν δήλωσε την Κυριακή: «Αυτοί κερδίζουν και όχι εμείς».
«Πρόκειται για μία μακροχρόνια πολεμική εκστρατεία. Δεν έχει πάει κακά, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν έχει πάει και καλά», δήλωσε ο Αντονι Κόρντσμαν, αναλυτής σε θέματα εθνικής ασφαλείας στο Center for Strategic and International Studies.
Ενώ, αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό, εκτός του να προσπαθήσει να δείξει στους Αμερικανούς ότι ηγείται, να δείξει στις άλλες χώρες ότι είναι προσηλωμένος», πρόσθεσε ο αμερικανός αναλυτής, προσθέτοντας ότι στρατιωτικοί άλλων χωρών συμμετέχουν σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο στην διαμόρφωση της πολιτικής από ό,τι οι αμερικανοί συνάδελφοί τους.