Η εκεχειρία, η εξεύρεση πολιτικής λύσης, και μία προσωρινή συμφωνία των αντίπαλων πλευρών, είναι τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τον τερματισμό της σύρραξης στη Συρία, ο οποίος θα οδηγήσει σε περιορισμό της τρομοκρατίας και μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Καΐρου, δρ. Μοχάμεντ Καμάλ.
“Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία. Όλος ο κόσμος πρέπει να συσπειρωθεί, να προσπαθήσει να βρει πολιτική λύση” εκτίμησε ο Αιγύπτιος πολιτικός επιστήμονας και εξέφρασε τη θέση ότι στρατιωτική λύση δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα πολλαπλασιάσει την τρομοκρατία.
“Ο καλύτερος τρόπος είναι να επιτευχθεί ενός είδους συμφιλίωση, ένας συμβιβασμός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Το καθεστώς στη Συρία και οι διαφορετικές αντιμαχόμενες ομάδες πρέπει να είναι μέρη της συμφωνίας. Θα είναι μία προσωρινή συμφωνία για να ηρεμήσει η κατάσταση” τόνισε ο δρ. Καμάλ και προσέθεσε ότι “στη συνέχεια, η λύση είναι η δημοκρατία, η προκήρυξη εκλογών, στις οποίες οι Σύριοι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα”.
“Δημιουργεί ικανοποίηση το γεγονός ότι πολλές χώρες συναντήθηκαν πρόσφατα στη Βιέννη και κατέληξαν σε ένα προσχέδιο για μία διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Θεωρώ ότι είναι ο σωστός τρόπος, ο οποίος με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν” είπε.
Η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία προκαλεί έξαρση της τρομοκρατίας και τεράστια αύξηση των προσφυγικών ροών, επισήμανε ο Αιγύπτιος καθηγητής ο οποίος σημείωσε ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι ορισμένοι από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι έφθασαν στην Ευρώπη ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων.
“Ο τερματισμός της σύγκρουσης στη Συρία θα βοηθήσει στον περιορισμό της τρομοκρατίας, σίγουρα δεν θα τερματίσει την τρομοκρατία” είπε προσθέτοντας ότι “η τρομοκρατία ήταν εκεί πριν από τη Συρία και θα είναι εκεί μετά τη Συρία, αλλά η διευθέτηση της κατάστασης στην περιοχή θα μειώσει τα επίπεδα τρομοκρατίας και τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη”.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με τον δρ. Καμάλ, δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στη Συρία. “Ελπίζω να υπάρξει αποτέλεσμα, διευθέτηση με πολιτικές διαπραγματεύσεις, είπε ενώ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και η απώλεια της ελπίδας τρέφουν την τρομοκρατία.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στο πως αντιμετωπίζονται οι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ευρώπη.
“Αντιμετωπίζονται ως ίσοι; Είναι αναγκαίες πολιτικές για να προσαρμοστούν στην κοινωνία; Πρέπει να εξεταστεί το θέμα της ταυτότητας και του πολιτισμού τους; Πως θα ενσωματωθούν στην κοινωνία; Πως θα δημιουργηθούν πολυπολιτισμικές κοινωνίες; Πως θα αντιμετωπιστούν οι ακραίες απόψεις; Όλα αυτά είναι ζητήματα που έρχονται στο προσκήνιο ξανά”, τόνισε και συμπλήρωσε:
‘Όταν έγινε η επίθεση στο “Charlie Edbo” υπήρξαν τότε υποσχέσεις ότι θα αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά, αλλά δεν έγινε, τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη”.
Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών εκτίμησε ότι καμία χώρα μόνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της τρομοκρατίας, μόνη, ότι χρειάζεται σύσσωμη η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί, όχι μόνο χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ρόλο να διαδραματίσουν.
“Η τρομοκρατία είναι τεράστιο το πρόβλημα και για την Αίγυπτο. Πολεμάμε στο Σινά και στα σύνορα με τη Λιβύη. Αλλά είναι παγκόσμιος πόλεμος, όχι μόνο της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος χρειάζεται στήριξη από τον έξω κόσμο σε αυτό τον πόλεμο. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν καλύτερη αποδοχή οι ιδέες της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας” υπογράμμισε.
Ο καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καΐρου συμμετείχε στις εργασίες συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Ελλάδα και Αίγυπτος σε μία εύθραυστη περιφέρεια: πολιτική και στρατηγική” που διοργανώθηκε από την έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές “Θουκυδίδης” του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.
“Υπάρχει χώρος για να συνεργαστούν Αίγυπτος και Ελλάδα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μέσω της οποίας η Αίγυπτος θα παρουσιάζει ιδέες στην Ευρώπη” δήλωσε ο δρ. Καμάλ, εκφράζοντας την άποψη ότι επειδή “ο πληθυσμός της Αιγύπτου σε μεγάλο ποσοστό είναι νέοι άνθρωποι, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, είναι ο δρόμος που οδηγεί στη σταθερότητα” ανέφερε.
“Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό, ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδας και ΕΕ” τόνισε προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος θα έχει έτσι μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και θα εξασφαλίσει στήριξη από την ΕΕ επενδύσεων και υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα μπορεί να προτείνει πρωτοβουλίες μεταξύ της ΕΕ ως θεσμού και του Αραβικού Συνδέσμου ή των αραβικών χωρών”.
Κ.Γιαννίκη – ΑΠΕ – ΜΠΕ