Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ απέκρουσε χθες, Τρίτη, ίσως τις πιο προσωπικές και άμεσες επιθέσεις, που έχει δεχτεί στην καριέρα του από μέλη του Κογκρέσου, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι του επιτέθηκαν σφοδρά για τα τηλεφωνήματά του στην Κίνα και τις συνεντεύξεις του για βιβλία, που περιγράφουν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο 63χρονος Μίλεϊ παρέμεινε ψύχραιμος, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούσαν την παραίτησή του, στη διάρκεια μιας ήδη εριστικής ακρόασης, η οποία είχε ως στόχο να επικεντρωθεί στη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά επανειλημμένα επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με το στρατηγό.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Μίλεϊ παραδέχτηκε ότι μίλησε στον Μπομπ Γούντγουορντ από την εφημερίδα «The Washington Post» για ένα βιβλίο σχετικά με την παρουσίαση του ρόλου που είχε ο στρατηγός στην προσπάθειά του να αποτρέψει μία κρίση, αναφορικά με τους φόβους των Κινέζων ότι ο Τραμπ ήταν ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Πεκίνο κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του.
Το βιβλίο παρουσίασε λεπτομερώς υποτιθέμενα «μυστικά» τηλεφωνήματα με τον στρατηγό Λι Ζουοτσένγκ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στις 30 Οκτωβρίου του 2020, αλλά και στις 8 Ιανουαρίου. Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης, ότι ο Μίλεϊ υποσχέθηκε να προειδοποιήσει πρώτα την Κίνα, στην περίπτωση που ο ίδιος δέχονταν διαταγή για να επιτεθεί.
Ο Μίλεϊ επιβεβαίωσε τα τηλεφωνήματα και είπε ότι δεν ήταν μυστικά σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι ο ίδιος ενεργούσε ακολουθώντας οδηγίες μερικών από τους υψηλόβαθμους βοηθούς του Τραμπ για την αποκλιμάκωση κρίσεων. Ο στρατηγός παραδέχθηκε ότι προσπαθούσε να στείλει ένα μήνυμα στο Πεκίνο ότι «δεν θα σας επιτεθούμε» μετά από πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Κίνα φοβόταν για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας αμερικανικής επίθεσης.
Δείτε επίσης Ο Αρχηγός των Αμερικανικών ΕΔ φοβόταν ότι ο «τρελός» Τραμπ θα κήρυττε τον πόλεμο στην Κίνα!
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν προκάλεσε τον Μίλεϊ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εκτελεστεί για αυτού του είδους τη συμπεριφορά απέναντι στην Κίνα.
«Αν ο αρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σας καλούσε και σας έλεγε, ‘Κοίτα, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε στην Ταϊβάν’ και ο (Κινέζος πρόεδρος) Σι Τζινπίνγκ το ανακάλυπτε αυτό, θα εκτελούνταν» είπε ο Σάλιβαν, κάνοντας αναφορά στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.
Ο Μίλεϊ υποστήριξε ότι τα τηλεφωνήματα ήταν συμβατά με το καθήκον που έχει για τη διασφάλιση της στρατηγικής ισορροπίας.
«Γνωρίζω, είμαι σίγουρος, ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε πρόθεση να επιτεθεί στους Κινέζους και είναι διατεταγμένη ευθύνη μου να διαβιβάζω προεδρικές διαταγές και προθέσεις», δήλωσε ο Μίλεϊ στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ο Τραμπ σε μία ανακοίνωσή του είπε ότι ο ίδιος «δεν σκέφτηκε ποτέ να επιτεθεί στην Κίνα».
Αλλά μετά τις αρχικές αναφορές για τα τηλεφωνήματα του Μίλεϊ στην Κίνα και τη δημοσιότητα γύρω από αυτά, ο Τραμπ είπε ότι ο Μίλεϊ θα πρέπει να απολυθεί αν αποδεχτεί ότι έγιναν.
Μετά τη λήξη της ακρόασης του στρατηγού ο Τραμπ εξέδωσε μία ανακοίνωση γελοιοποιώντας τον Μίλεϊ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν μία μεγάλη καταστροφή. Ο ‘στρατηγός’ Μίλεϊ πέρασε όλο το χρόνο του μιλώντας σε αυτούς τους συγγραφείς των ψευδών βιβλίων», ανέφερε ο Τραμπ.
Ο γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ, που είναι ανεξάρτητος και συντάσσεται με τους Δημοκρατικούς, σχολίασε θετικά για τον Μίλεϊ. «Νομίζω ότι προσέφερε μία σημαντική υπηρεσία στη χώρα», δήλωσε ο Κινγκ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, μετά τη λήξη της ακρόασης του στρατηγού.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής γερουσιαστής Τζακ Ριντ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η αποκλιμάκωση διεθνών εντάσεων ήταν μέρος των καθηκόντων του Μίλεϊ.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ