«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να πάρει ολόκληρο τον έλεγχο του Ντονμπάς και να δημιουργήσει μια γη-γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του NATO στις 6 και 7 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν εγκαταλείπει την επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά μετακινεί τα στρατεύματα της μακριά από το Κίεβο, για «ανασυγκρότηση, επανοπλισμό και ανεφοδιασμό» και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω ρωσική ώθηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στις «φρικτές εικόνες των δολοφονημένων αμάχων στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού πριν από λίγες ημέρες», λέγοντας ότι πρόκειται για «αφόρητη βιαιότητα που η Ευρώπη είχε να δει εδώ και δεκαετίες».
To ΝΑΤΟ θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία
Οι Σύμμαχοι του NATO είναι αποφασισμένοι να παράσχουν περισσότερα όπλα για να στηρίξουν την Ουκρανία, ανέφερε στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, πυραύλους Javelin, συστήματα αεράμυνας και άλλο εξοπλισμό, βοήθεια στον κυβερνοχώρο και εξοπλισμό για την προστασία από χημικές και βιολογικές απειλές.
Εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει από τους Συμμάχους ότι θα αποφασίσουν βοήθεια και για τους άλλους εταίρους του NATO (Γεωργία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη), οι οποίοι είναι «ευάλωτοι στις ρωσικές απειλές».
Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του NATO που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου στις Βρυξέλλες, θα συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα. Επίσης θα παραστούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φιλανδίας, της Σουηδίας και της Γεωργίας.
«Αν Φινλανδία και Σουηδία υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα είναι ευπρόσδεκτες»
Οι σύμμαχοι του NATO θα καλωσόριζαν τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη συμμαχία εάν αποφάσιζαν να ενταχθούν, αλλά οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εξαρτάται από τα δύο έθνη. «Εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν φυσικά, αλλά αν υποβάλουν αίτηση, περιμένω ότι 30 σύμμαχοι θα τους καλωσορίσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters