Στόλτενμπεργκ: «Θα παρέχουμε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία» – Παρατείνεται η θητεία του για ένα χρόνο

Ο επικεφαλής του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την διάρκεια της συνεντευξης τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής , ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της συμμαχίας συμφώνησαν να παράσχουν περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο κ.Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε τι συζητήθηκε στη σημερινή συγκέντρωση των ηγετών του NATO στις Βρυξέλλες. «Οι ηγέτες του NATO συμφώνησαν ότι πρέπει και θα παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε.

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Ρωσία, θα ενισχύσουμε τη συμμαχική αποτροπή και οι ηγέτες της συμμαχίας ενέκριναν τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το NATO θα παράσχει περισσότερα χερσαία στρατεύματα, αντιαρματικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ναυτική δύναμη και αεροσκάφη στις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

Μιλώντας για άλλες απειλές, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Συμφωνήσαμε να κάνουμε περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και του εξοπλισμού για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατευθεί από βιολογικές, χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές.

Παρατείνεται η θητεία του λόγω της ρωσικής εισβολής 

«Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εντοπισμό, προστασία και ιατρικές προμήθειες, εκπαίδευση για την κοινότητα, διαχείριση μόλυνσης και κρίσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και χαιρετίζω τις συγκεκριμένες προσφορές βοήθειας που γίνονται από τους συμμάχους».

Υπήρξαν επίσης προειδοποιήσεις για την Κίνα, με το NATO να λέει ότι πρέπει να ασκήσει την επιρροή του για να βρει μια ειρηνική λύση, αντί να βοηθήσει χρηματοδοτήσει τη Ρωσία.

Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε πως όλοι οι ηγέτες του NATO συμφώνησαν στην επέκταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ, η οποία έληγε αυή τη χρονιά. Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο κ.Στόλτενμπεργκ είχε ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ηγεσία της Βορειοατλανικής Συμμαχίας, όμως θα παραμείνει για έναν ακόμα χρόνο λόγω της κρίσης ασφαλείας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.