Στόλτενμπεργκ: «Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO είναι αποδεκτές»

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε σήμερα στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Μιλώντας μαζί με τον Πρόεδρο Νιινίστο, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω τη σκανδιναβική περιοχή της Συμμαχίας. «Οι Σύμμαχοι εξετάζουν τα επόμενα βήματα στην πορεία σας προς το NATO.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών ανησυχιών για την τρομοκρατική ομάδα PKK», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Έτσι, παραμένω σε στενή επαφή με εσάς και τους συναδέλφους σας, με τη Σουηδία και με τη Σύμμαχό μας Τουρκία. Το επιτελείο μου παραμένει επίσης σε στενό διάλογο με αξιωματούχους και από τις τρεις χώρες, για να αντιμετωπίσει τις νόμιμες τουρκικές ανησυχίες και να προχωρήσει στην ένταξή σας στη Συμμαχία μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει σημασία για το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί Σύμμαχοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια και των δύο χωρών και το NATO παραμένει σε εγρήγορση, με αυξημένη παρουσία στην περιοχή και περισσότερες ασκήσεις.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / NATO / Φωτογραφία Reuters