Στόλτενμπεργκ – NATO: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, παρά την επανατοποθέτηση των δυνάμεων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια».

«Δεν είδαμε καμία ένδειξη ότι ο Πρόεδρος Πούτιν άλλαξε τη φιλοδοξία του να ελέγξει ολόκληρη την Ουκρανία και επίσης να ξαναγράψει τη διεθνή τάξη», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους πριν συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες σήμερα Τετάρτη.

Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε τώρα στην κρίσιμη φάση του πολέμου, που η Ρωσία μετακινεί δυνάμεις έξω από το βορρά για να τις ενισχύσει, να τις ανεφοδιάσει, να τις επανοπλίσει και στη συνέχεια να τις μετακινήσει προς τα ανατολικά, όπου βρίσκονται πόλεις-«κλειδιά» περιμένοντας μια μεγάλη επίθεση».

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα εξαπολύσουν μια «συγκεντρωμένη» επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες, είπε προηγουμένως ο Στόλτενμπεργκ, αφού απομακρύνουν ένα σημαντικό μέρος των στρατευμάτων από το Κίεβο.

Tο νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω την Ουκρανία. «Οι σύμμαχοι παρέχουν τόσο αντιαρματικά ή αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά και διαφορετικά είδη προηγμένων οπλικών συστημάτων και επίσης ελαφριά και βαρύτερα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το είδος του οπλισμού που παρέχουν οι σύμμαχοι. Αρκέστηκε λέγοντας ότι η βοήθεια των συμμάχων στην Ουκρανία είναι σημαντική.

Στη σημερινή συνεδρίαση, παρών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα. Επίσης θα παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Γεωργίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ από τον ΙνδοΕιρηνικό, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Σήμερα το βράδυ, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, το οποίο θα δίνει τρόπους αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας ασφάλειας. Το νέο Στρατηγικό Δόγμα αναμένεται να αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο»

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι ο Πούτιν θέλει να ελέγξει όλο το Ντονμπάς και να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της Ρωσίας.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, να διατηρήσουμε τις κυρώσεις μας και να ενισχύσουμε την άμυνά μας και την αποτροπή μας γιατί αυτό μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι δηλώσεις του ηγέτη του NATO συμφωνούν με εκείνες του στρατηγού των ΗΠΑ Mark Milley, προέδρου του Μικτού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος είπε στο Κογκρέσο την Τρίτη ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

«Έχει απομείνει μεγάλο μέρος του χερσαίου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ παρατεταμένη σύγκρουση. Και νομίζω ότι μετριέται τουλάχιστον σε χρόνια», είπε ο Milley στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής.

Με πληροφορίες από: Business Insider / Φωτογραφία αρχείου Reuters