Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία κάνει προσπάθειες πολιτικής λύσης ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία»

Ο Γ. Γ. Του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα τις «σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση πολιτικής λύσης και την αποφυγή ένοπλης σύγκρουσης», καθώς η Ρωσία θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της Ουκρανίας, σε μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα.

Ο Γ. ΣΤόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίτσινα, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης της Επιτροπής NATO – Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση με την Στεφανίτσινα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης.

Ο Γ.Γ του NATO χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» το ότι η Ρωσία θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι το NATO προσέρχεται σε αυτό το διάλογο «καλή τη πίστει» και με την πρόθεση να ακούσει τις ανησυχίες της Μόσχας. Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας όλα τα ζητήματα θα επιλυθούν και πρόσθεσε ότι «αυτό που ελπίζουμε είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε πώς θα προχωρήσουμε προς τα μπρος, με μια σειρά συναντήσεων».

«Εργαζόμαστε σκληρά για μια ειρηνική επίλυση. Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι η Ρωσία να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ, τη σύγκρουση, αντί για τη συνεργασία. Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε ενωμένοι και ότι θα υπάρχει σοβαρό πολιτικό και οικονομικό κόστος αν χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Γ. Γ. του NATO.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters