Στόλτενμπεργκ σε Σκοπιανούς: Με ΟΧΙ στη συμφωνία λέτε ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ

Το ναι στη συμφωνία των Πρεσπών είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα τουτ ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε επί Σκοπιανού εδάφους, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «ευκαιρία ζωής την ένταξη στο NATO και στην ΕΕ» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλη οδός. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθείτε στη συμμαχία. Αν πείτε ΝΑΙ στη συμφωνία λέτε ΝΑΙ στο ΝΑΤΟ. Αν πείτε ΟΧΙ στη συμφωνία λέτε ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αλλά είναι η μόνη λύση.»

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ απηύθηνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο επικείμενο δημοψήφισμα και σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ έχει ανοιχτές τις πύλες του αλλα μόνοι οι πολίτες σας θα αποφασίσουν εάν θέλουν να τις περάσουν.» αλλά όπως ξεκαθάρισε: «Το ΝΑΤΟ δεν εξαναγκάζει κάνεναν να γίνει μέλος του.»

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία όσων δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ:

«Ο συμβιβασμός ποτέ δεν είναι εύκολος. Και οι δυο πλευρές έκαναν δύσκολους συμβιβασμούς. Αλλά βοήθησαν σε αυτή την ιστορική διεξοδο.

Ειναι δική σας απόφαση. Αλλά ειναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή των πολιτών. Οπότε καλώ τους ψηφοφόρους σε μαζική συμμετοχή.

Να γίνουν πλήρη μέλη της διεθνούς κοινότητας. Οι ενταξιακές συζητήσεις ειναι σε εξέλιξη. Ειναι ευκαιρία να στηρίξετε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. και να ενταχθείτε στην πιο επιτυχημένη συμμαχία της ιστορίας.

Ειμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε ως μέλος της συμμαχίας. Και πιστεύω ότι και τα 29 μελη θα το επικυρώσουν.  Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κάνατε ήδη σημαντικές συνεισφορές στην διεθνή κοινότητα. Σας ευχαριστούμε για αυτές.  Θέλουμε να δουμε τη χώρα σας να επιτυγχάνει…

Το ΝΑΤΟ έχει ανοιχτές τις πύλες του αλλα μόνοι οι πολίτες σας θα αποφασίσουν εάν θέλουν να τις περάσουν.

Το μήνυμα μου είναι η ευκαιρία μιας ζωής να γίνεις μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αλλά μόνο με την επίλυση του ονοματολογικού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλη οδός. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθείτε στη συμμαχία. Αν πείτε ΝΑΙ στη συμφωνία λέτε ΝΑΙ στο ΝΑΤΟ. Αν πείτε ΟΧΙ στη συμφωνία λέτε ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αλλά είναι η μόνη λύση.

Πιστεύω ότι θα είναι καλό για όλους μας να δουλέψουμε στενότερα. Αν εφαρμόσετε την συμφωνία τότε μπορούμε να υπογράφουμε το πρωτοκολλο αποδοχής αυτόν τον χειμώνα.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει συνεισφέρει στην ειρήνη και στην ευημερία της περιοχής των Βαλκανίων.

Το ΝΑΤΟ δεν εξαναγκάζει κάνεναν να γίνει μέλος του.»