Στόλτενμπεργκ: Βέβαιος ότι ο Τραμπ θα διατηρήσει την ηγεσία των ΗΠΑ στo NATO

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως είναι βέβαιος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα διατηρήσει την ηγεσία των ΗΠΑ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μιλήσει σύντομα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

«Είμαι απολύτως βέβαιος πως ο πρόεδρος Τραμπ θα διατηρήσει την ηγεσία των ΗΠΑ στη συμμαχία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε διάσκεψη στς Βρυξέλλες, λέγοντας πως η ομάδα του επιδιώκει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πλέον εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εγκαταλείψει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη αν δεν δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν έχουν την επιλογή να προχωρήσουν καθεμιά μόνη της στην άμυνα και την ασφάλεια, υπογράμμισε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Observer ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες εδώ και μια γενιά προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Δεν είναι καιρός να αμφισβητούμε την αξία της σύμπραξης ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ. 
Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η μοναδική φορά που το ΝΑΤΟ επικαλέσθηκε το άρθρο του, που προβλέπει πως μια επίθεση εναντίον ενός μέλους αποτελεί επίθεση εναντίον όλων, ήταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.