Στην παραπάνω φωτογραφία, που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, απεικονίζονται μέλη της λιβυικής ομάδας «Συμβούλιο της Ισλαμικής Νεότητας της Ντέρνα», ομάδα η οποία από τις αρχές Οκτωβρίου εντάχθηκε επισήμως στο δυναμικό της διεθνούς εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» ή ISIS ή ISIL.
Η παρούσα κατάσταση στην Λιβύη:
Αφού κατέλαβαν, τον Ιούλιο, το μεγαλύτερο μέρος της Βεγγάζης, οι ισλαμιστές προσπαθούν εδώ και δύο μήνες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και την περιοχή του αεροδρομίου στην οποία περιλαμβάνεται ένα πολιτικό αεροδρόμιο και μια στρατιωτική αεροπορική βάση.
Οι συγκρούσεις είναι σχεδόν καθημερινές μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν δηλώσει πίστη στον απότακτο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος τον Μάιο κήρυξε τον πόλεμο στους ισλαμιστές. Μια στρατιωτική πηγή είπε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις του Χάφταρ εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων των ισλαμιστών ανταρτών.
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 14 στρατιώτες, σκοτώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες σε μάχες μεταξύ ισλαμιστών και στρατιωτών γύρω από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από νοσοκομειακές και στρατιωτικές πηγές.
Ο Σαλίμ Ναμπούς, ένας από τους διοικητές του Συμβουλίου της Σούρα των επαναστατών της Βεγγάζης, μιας συμμαχίας ισλαμιστικών οργανώσεων στην οποία μετέχει και η Άνσαρ αλ Σαρία, σκοτώθηκε την Τετάρτη στις συγκρούσεις αυτές μαζί με δύο συντρόφους του, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι πολλά στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούσαν σήμερα πάνω από τη Βεγγάζη και σε πολλές συνοικίες της πόλης ακούγονταν πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες.
Στο μεταξύ παρατηρείται ένα γιγάντιο κύμα μεταναστευτικής ροής από τις εμπόλεμες περιοχές. Περίπου 100.000 άνθρωποι από την Τρίπολη έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
«Καθώς εντείνονται οι μάχες μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων σε πολλές περιοχές της Λιβύης, παρατηρούμε αύξηση των εκτοπισμένων, οι οποίοι τώρα εκτιμώνται στους 287.000 σε 29 πόλεις και χωριά σε όλη χώρα», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Οι εκτοπισμένοι προέρχονται κυρίως από την Ουαρσεφάνα, προάστιο της Τρίπολης, ενώ ακόμη 15.000 έχουν φύγει από την Μπενίνα, μια περιοχή έξω από τη Βεγγάζη, πρόσθεσε. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε σπίτια μελών της ευρύτερης οικογένειάς τους, ενώ άλλοι κοιμούνται σε σχολεία, πάρκα και κτίρια που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια.
Ο εκπρόσωπος της UNCHR Έντριαν Έντουαρντς δήλωσε ότι είναι δύσκολο για τις οργανώσεις αρωγής να έχουν πρόσβαση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πληροφορίες σχετικά με το αν οι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους, όμως πολλές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το κύμα των προσφύγων.
Η UNCHR αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πόλη Ατζάιλατ, 80 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, η οποία έχει πληθυσμό 100.000 και πλέον φιλοξενεί 16.000 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές της υπηρεσίες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters