Στην «ισοπεδωμένη» Μπούσα ο Ζελένσκι: «Δείτε τι έκανε ο ρωσικός στρατός» [pics]

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την πόλη Μπούσα (Bucha), όπου οι υπάλληλοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης εξακολουθούσαν να μαζεύουν πτώματα πολιτών από δρόμους και αυλές, ανέφερε η Ukrainska Pravda.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε με ντόπιους και είδε τον τόπο μιας μεγάλης ουκρανικής επίθεσης σε ένα κομβόι ρωσικών τεθωρακισμένων που συνέβη στις αρχές του πολέμου. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία διέπραξε «εγκλήματα πολέμου» και «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν θεωρεί ακόμη δυνατό να συζητήσει την ειρήνη με τη Ρωσία, απάντησε ναι. «Ναι, γιατί η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει ειρήνη. Είμαστε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειές μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία θέλει να «δείξει στον κόσμο» τι συνέβη στην Μπούτσα, δήλωσε ο Ζελένσκι, δεσμευόμενος ότι η χώρα «δεν θα σταματήσει» μέχρι να βρει τους υπεύθυνους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό για εμάς ο Τύπος να είναι εδώ» στην πόλη.

«Θέλουμε να δείξετε στον κόσμο τι συνέβη εδώ. Τι έκανε ο Ρώσος στρατός. Τι έκανε η Ρωσική Ομοσπονδία στην ειρηνική Ουκρανία. Ήταν σημαντικό για εσάς να δείτε ότι αυτοί ήταν πολίτες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών.