Στη Νότια Κορέα ο Μπορέλ εν μέσω συναγερμού για τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη Ρωσία

REUTERS/Johanna Geron

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχει σήμερα 4/11/2024 συνομιλίες με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Τσο Τάε-γιουλ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο Μπορέλ έφτασε στη Νότια Κορέα έπειτα από επίσκεψή του στην Ιαπωνία και μετέβη στη βαριά φρουρούμενη Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε ο διπλωμάτης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X χθες, Κυριακή.

«Η επίσκεψή μου σήμερα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη -DMZ- ανάμεσα στη Δημοκρατία της Κορέας και την DPRK (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας) είναι άλλη μια υπενθύμιση της ανάγκης να επενδύσουμε περισσότερο στην ειρήνη», σημείωνε ο Μπορέλ στην ανάρτησή του.

Ο Μπορέλ επισκέπτεται τη Νότια Κορέα για να αναγάγει τη συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Σεούλ στο «επόμενο επίπεδο», επισήμαινε σε άλλη ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο πρώτος τέτοιος Στρατηγικός Διάλογος ανάμεσα στην ΕΕ και τη Νότια Κορέα γίνεται καθώς η Ουάσινγκτον και η Σεούλ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο Μπορέλ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ-χιουν στην Σεούλ σήμερα και εξέφρασε ανησυχία για την εξέλιξη αυτή, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Τσο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, όταν ρωτήθηκε για το αν η Σεούλ μπορεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία σε απάντηση στη βοήθεια της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία.

Η Νότια Κορέα παρέχει μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται στα αιτήματα του Κιέβου για την παροχή όπλων.

Η Σεούλ θεωρεί επίσης πιθανόν η Βόρεια Κορέα να ανταμειφθεί από τη Μόσχα με στρατιωτική και μη στρατιωτική τεχνολογία, καθώς επιχειρεί να αναπτύξει κατασκοπευτικό δορυφόρο και να αναβαθμίσει τις πυραυλικές της δυνατότητες.

Η Βόρεια Κορέα προέβη την περασμένη εβδομάδα σε επίδειξη ισχύος με τη δοκιμή τεράστιου νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου με την ονομασία Hwasong-19.

Πηγές: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ