Στη Μάλτα ο Καμμένος για την σύνοδο Υπουργών Άμυνας – Τι θα συζητηθεί

Στην Μάλτα μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος καθώς και ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, όπου αύριο θα λάβουν μέρος στις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ.

Η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα στις 26 και 27 Απριλίου 2017, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, συνήθως ο Γενικός Γραμματέας του Τμήματος Διατήρησης της Ειρήνης στα Ηνωμένα Έθνη, αναμένεται να παρευρεθούν.

Τα κύρια θέματα της συζήτησης σχετίζονται με την πρόοδο υλοποίησης του «Σχεδίου Δράσης για την Εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στο Τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας (Implementation Plan on Security and Defence)» και τις συλλογικές προσπάθειες αντιμετώπισης του σοβαρού μεταναστευτικού προβλήματος στην Κεντρική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες της συνόδου θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση της Μόνιμα Διαρθρωμένης Συνεργασίας PESCO, στην εξεύρεση τρόπων επαύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ευρωπαϊκών Συγκροτημάτων Μάχης (EU Battle Groups) και στις επιχειρήσεις ΚΠΑΑ στην Κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι κ.  Καμμένος και Φωκαΐδης θα επισκεφθούν μαζί με τους ομολόγους τους την ναυαρχίδα της ναυτικής επιχείρησης «EUNAVFORMED SOPHIA», όπου ο Διοικητής της επιχείρησης θα ενημερώσει τους παρευρισκομένους για τις κύριες δραστηριότητες της επιχείρησης και την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μεσόγειο.

Να σημειώσουμε οτι ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μεταβαίνει στην άτυπη σύνοδο Υπουργών Άμυνας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Εξωτερικών και ‘Αμυνας.