Έλαμπε όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή (11/4/2025) στην Αγία Πετρούπολη ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Έκτοτε μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο, με αποκορύφωμα την δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν – που απέρριψε τη συμφωνία Ουάσινγκτον και Κιέβου για κατάπαυση πυρός επί 30 μέρες σε στεριά, θάλασσα και αέρα – επιθυμεί «ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία.
«Βρισκόμαστε μάλλον στο σημείο που θα λάβουμε κάτι πολύ, πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Γουίτκοφ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.
Μετά την συνάντησή του με τον Πούτιν – την τρίτη μετά την επιστροφή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία – ο Γουίτκοφ είχε θεωρήσει «πειστικές» τις συνομιλίες, προσθέτοντας πως «έχει αρχίσει να διαφαίνεται» μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ωστόσο τις «προσδοκίες» του Γουίτκοφ φρόντισε να «γειώσει» ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι εύκολο η Ρωσία να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε βασικά σημεία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε βασικά στοιχεία μιας διευθέτησης. Είναι υπό συζήτηση», τόνισε ο Λαβρόφ στην εφημερίδα Kοmmersant όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε κάποια στοιχεία μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Γνωρίζουμε όλοι πώς μοιάζει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, την οποία ποτέ δεν έχουμε απορρίψει, και πώς μοιάζει μια συμφωνία που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια νέα παγίδα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η θέση της Μόσχας παρουσιάστηκε ξεκάθαρα από τον Πούτιν τον Ιούνιο του 2024, όταν ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να απαρνηθεί τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία.
«Μιλάμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζούνε σε αυτές τις περιοχές. Για τον λόγο αυτό οι περιοχές αυτές είναι σημαντικές για εμάς. Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε, να επιτρέψουμε να εκδιωχθούν οι άνθρωποι από εκεί», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.
Η Μόσχα ελέγχει αυτή τη στιγμή κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, όπως και περιοχές άλλων τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών: της Ζαπορίζιας, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ