Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της SpaceX Ίλον Μασκ, με ανάρτηση του στο Twitter, δήλωσε ότι η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink της εταιρείας του, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ουκρανία, έχει αντισταθεί στις ρωσικές προσπάθειες παρεμβολής και χακαρίσματος που γίνονται στον κυβερνοπόλεμο, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ρώσοι «ενισχύουν τις προσπάθειές τους».
Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Εσθονία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία ήταν πίσω από μια μαζική κυβερνοεπίθεση εναντίον ενός δορυφορικού διαδικτυακού δικτύου που έθεσε εκτός λειτουργίας δεκάδες χιλιάδες μόντεμ κατά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η ψηφιακή επίθεση κατά του δικτύου KA-SAT της Viasat (VSAT.O) στα τέλη Φεβρουαρίου έλαβε χώρα μόλις τα ρωσικά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβερνοεπίθεση είχε ως στόχο «να διαταράξει την ουκρανική διοίκηση και τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της εισβολής και οι ενέργειες αυτές είχαν παράπλευρες επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χαρακτήρισε την παραβίαση του δορυφορικού διαδικτύου «σκόπιμη και κακόβουλη» και το Συμβούλιο της ΕΕ δήλωσε ότι προκάλεσε «χωρίς διακρίσεις διακοπές επικοινωνίας» στην Ουκρανία και σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
Το σαμποτάζ προκάλεσε «τεράστια απώλεια στις επικοινωνίες στην αρχή του πολέμου»
Η διακοπή λειτουργίας της Viasat παραμένει η πιο δημόσια ορατή κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέρει επειδή το χακάρισμα είχε άμεσες επιπτώσεις στους χρήστες δορυφορικού διαδικτύου σε ολόκληρη την Ευρώπη και επειδή τα παροπλισμένα μόντεμ έπρεπε συχνά να αντικατασταθούν με χειροκίνητα.
«Αφού αυτά τα μόντεμ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, δεν ήταν σαν να τα αποσυνδέεις από την πρίζα, να τα συνδέεις ξανά και να τα επανεκκινείς και να επανέρχονται», δήλωσε χθες στο Reuters ο διευθυντής κυβερνοασφάλειας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρομπ Τζόις στο περιθώριο ενός συνεδρίου κυβερνοασφάλειας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. «Τέθηκαν εκτός λειτουργίας και έπρεπε να επιστρέψουν στο εργοστάσιο για να αντικατασταθούν».
Οι ακριβείς συνέπειες του χακαρίσματος στο ουκρανικό πεδίο μάχης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά οι κυβερνητικές συμβάσεις που εξέτασε το Reuters δείχνουν ότι η KA-SAT παρείχε συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο σε ουκρανικές στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες.
Το σαμποτάζ του δορυφορικού μόντεμ προκάλεσε «τεράστια απώλεια στις επικοινωνίες στην αρχή του πολέμου», είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο Ουκρανός αξιωματούχος κυβερνοασφάλειας Βίκτορ Ζόρα.
Oι Ρώσοι χάκερ «εντείνουν τις προσπάθειες τους»
Σε ανακοίνωσή της, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία «είναι μια επιθετική χώρα που επιτίθεται στην Ουκρανία όχι μόνο στη γη μας, αλλά και στον κυβερνοχώρο».
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα που εστάλη μέσω μηνύματος σχολιάσει το θέμα. Η Ρωσία αρνείται συνήθως ότι διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.
Η Viasat ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «γνωρίζει» την ανακοίνωση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη διερεύνηση του χακαρίσματος. Η εταιρεία δεν προέβη σε ενημέρωση σχετικά με δηλώσεις ενός αξιωματούχου της Viasat στο Reuters στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τις οποίες οι χάκερς εξακολουθούσαν να προσπαθούν να παρεμβαίνουν στις λειτουργίες της εταιρείας, αν και με περιορισμένο αποτέλεσμα.
Η κυβερνοεπίθεση που κατέστρεψε το δορυφορικό μόντεμ παραμένει το πιο ορατό χακάρισμα του πολέμου, αλλά έκτοτε έχουν λάβει χώρα πολλά άλλα και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλα.
«Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μεμονωμένο γεγονός», δήλωσε ο Τζόις. «Σίγουρα διέθετε νέα και καινοτόμα τεχνικά μέσα, αλλά υπήρξαν πολλαπλές επιθέσεις».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters