Εντατικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις ξεκινά η Ουάσιγκτον το αμέσως επόμενο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να δημιουργήσει έναν άξονα συμμάχων –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου- και να αναπτύξουν έναν πιο ενεργό ρόλο οι ΗΠΑ στην περιοχή ενάντια στη ρωσική και τουρκική επιρροή.
Στο πλαίσιο του ‘Άξονα Δημοκρατίας στη Μεσόγειο’, όπως θα ονομαστεί η νέα αμερικανική πολιτική στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοπό –σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο, που αναδημοσιεύει ο τουρκικός- να ξεκινήσει μία σειρά επαφών μέσα στους επόμενους μήνες με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου προκειμένου να συμφωνηθεί μία ευρεία συνεργασία των 4 αυτών χωρών σε στρατιωτικό, οικονομικό, ενεργειακό, πολιτικό αλλά και στον χώρο του κυβερνοχώρου.
Τις επαφές αυτές δεν θα τις κάνει ο ίδιος ο Τραμπ, αλλά σχεδιάζει να στείλει ως εκπρόσωπό του τον υπουργό των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για να συναντήσει τους 3 ηγέτες Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Η πρώτη συνάντηση αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο μίας μεγάλης κοινής στρατιωτικής άσκησης στη Μεσόγειο, όπου οι ΗΠΑ σκοπεύουν να περάσουν το πρώτο μήνυμα ισχύος.
Κατά τον τουρκικό τύπο, η πρώτη πράξη του… άξονα παίχτηκε βέβαια επάνω στο γεωτρύπανο της Exxon Mobil, στα μέσα Νοεμβρίου, όταν η πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Κάθλιν Ντόχερτι, βρέθηκε μαζί με τον Ε/Κ υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, πάνω στην πλατφόρμα του Stena Icemax για την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 10.
Η νέα αυτή πολιτική των ΗΠΑ για τη Μεσόγειο, ήδη έχει εξοργίσει τη Μόσχα, και φάνηκε ξεκάθαρα από τη δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα πριν από λίγες ημέρες, προειδοποιώντας ότι το Κρεμλίνο δεν θα ανεχθεί αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Ενόχληση ωστόσο αναμένεται να δημιουργήσει και στην Άγκυρα. Ήδη ο τουρκικός τύπος προκαταβάλλει και προβλέπει ότι ‘οι κινήσεις των ΗΠΑ στην ανατ. Μεσόγειο θα θυμώσουν την Τουρκία’ και παραπέμπει σε σκληρές δηλώσεις που έχουν κάνει μέχρι στιγμής Ερντογάν και Ακάρ σχετικά με τις ‘μονομερείς’ ενέργειες της Ελλάδας με την Κύπρο, παίζοντας –όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν- με την υπομονή της Άγκυρας στη Μεσόγειο.