«Στα χέρια» των Ρώσων η Μαριούπολη – Έκκληση του δημάρχου για άμεση εκκένωση

Ο δήμαρχος στην Μαριούπολη δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από μια εβδομάδα πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρούς και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους.

«Δεν είναι όλα υπό τον έλεγχο μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση», είπε. «Και είναι πραγματικά τρομακτικό». Δεν ήταν σαφές εάν υπήρχαν ακόμη ενεργές μάχες εντός της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη. Ένας φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών είπε την Κυριακή ότι περίπου 1.700 κάτοικοι στη Μαριούπολη «εκκενώνονται» καθημερινά από την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα πραγματοποιούν αυτό που περιγράφουν ως «βίαιη απέλαση χιλιάδων στη Ρωσία».

Με πληροφορίες από: CNN / Φωτογραφία αρχείου Reuters