St.Nikolas: Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο – Δεν υπάρχει επαφή με το πλήρωμα

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται από χθες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St.Nikolas, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα 5 ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν.

Τη θέση του πλοίου επιβεβαίωσε με νέο ενημερωτικό της σημείωμα σήμερα το απόγευμα η διαχειρίστρια εταιρεία Empire Navigation, προσθέτοντας ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με το πλήρωμα μετά την κατάληψη, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από τους απαγωγείς.

Προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές καθώς και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι το ελληνόκτητο τάνκερ  που κατελήφθει από το Ναυτικό του Ιράν επιβαίνουν 20 άτομα πλήρωμα (19 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Ελληνας δόκιμος πλοίαρχος).

Tο δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Τα πλοία πρέπει να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα

Οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) εξέδωσαν προειδοποίηση σε όλα τα πλοία να «μείνουν μακριά από το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ», ανέφερε η ένωση δεξαμενόπλοιων Intertanko σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε στις εταιρείες μέλη της.

«Η περίοδος απειλής για τη ναυτιλία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες», ανέφερε το σημείωμα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η CMF είναι μια πολυεθνική ναυτιλιακή ένωση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν, τη βάση του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ. Έχει 39 μέλη, συμπεριλαμβανομένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών χωρών, περιφερειακών και άλλων χωρών.

Η Intertanko είναι η ένωση με το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου δεξαμενόπλοιων, με μέλη περίπου 185 ανεξάρτητες εταιρείες που περιλαμβάνουν περισσότερα από 4.000 πλοία.

Η δανέζικη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Torm ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει κάθε διέλευση από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων.

«Η Torm αποφάσισε σήμερα να διακόψει όλες τις διαμετακομίσεις από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η δανέζικη εταιρεία διαθέτει έναν στόλο περίπου 80 πλοίων και ειδικεύεται στη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters