Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν σήμερα στη Σρεμπρένιτσα, στην 19η επέτειο της σφαγής των Μουσουλμάνων της πόλης αυτής της ανατολικής Βοσνίας, όπου 175 θύματα της σφαγής τα οποία αναγνωρίστηκαν κατά την περασμένη επέτειο, θα ταφούν εντός της ημέρας.
«Εδώ είναι το τέλος», αναστενάζει η 60χρονη Ραμιζά Χασάνοβιτς που πήγε στον πρόσφατα σκαμμένο τάφο μέσα στον οποίο θα ταφούν τα οστά του συζύγου της, τα οποία βρέθηκαν τελευταία σε ομαδικό τάφο.
Δύο ακόμη τάφοι σκάφτηκαν δίπλα, ο ένας για τον αδερφό της και ο άλλος για τον ανιψιό της. Πριν από δύο χρόνια, αυτή η γυναίκα είχε ήδη θάψει τους δύο γιούς της, τον Νιχάντ και τον Μουμίν, 16 και 18 χρόνων όταν διαπράχθηκε η σφαγή.
«Εδώ είναι το σπίτι μου, στη μέση των τάφων αυτών, εδώ είναι ο τόπος προσκυνήματος για μένα, αυτό είναι ό,τι έχω. Έρχομαι εδώ όταν μπορώ, τους μιλάω, προσεύχομαι γι αυτούς», δηλώνει η μελαχρινή γυναίκα κάτω από το πέπλο της.
Στο μνημείο των θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, στο Ποτοτσάρι, κοντά στην πληγείσα πόλη, τα οστά 175 θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη επέτειο, θα ταφούν νωρίς το απόγευμα μετά τη θρησκευτική τελετή.
Δεκατρείς ανήλικοι συνολικά είναι μεταξύ των θυμάτων, τα αγόρια ήταν από 15 έως 17 χρόνων την ημέρα της σφαγής, που χαρακτηρίζεται γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.
Τα φέρετρα, καλυμμένα με πράσινα σάβανα, είναι τοποθετημένα κατά σειρές πάνω στο γρασίδι, όπου θα ενταφιαστούν.
Μέχρι σήμερα, 6.066 άνθρωποι που χάθηκαν στη σφαγή και των οποίων τα οστά ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από δεκάδες ομαδικούς τάφους έχουν ταφεί στο μνημείο του Ποτοτσάρι.
Τον Ιούλιο του 1995, μερικούς μήνες πριν από το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σφαγίασαν περίπου 8.000 Μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους στη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στους οδικούς άξονες από το Σαράγεβο και την Τούζλα που οδηγούν στη Σρεμπρένιτσα έχουν σχηματιστεί ουρές λεωφορείων και αυτοκίνητων.
Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων μνήμης, Μίρσαντ Μπαϊροβιτς δήλωσε ότι έως τις 9 το πρωί (τοπική ώρα) έφθασαν 15.000 άνθρωποι στο μνημειακό συγκρότημα και κοιμητήριο, Ποτοτσάρι όπου έχουν ταφεί τα θύματα του μεγαλύτερου εγκλήματος στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά την επιμνημόσυνη τελετή στο κοιμητήριο θα ακολουθήσει η ταφή των λειψάνων 175 θυμάτων που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκαν. Το νεότερο θύμα ήταν 14 ετών και το μεγαλύτερο ένας 79χρονος.
Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται παρουσία του επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Χουσεϊν Καβάζοβιτς και φέτος σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές δεν θα μιλήσουν πολιτικοί.
Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και στην περιφέρεια Μπρτσκο η 11η Ιουλίου κηρύχθηκε μέρα πένθους, όχι όμως και στη Σερβική Δημοκρατία, στην περιοχή της οποίας βρίσκεται η Σρεμπρένιτσα.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ενόψει της εκδήλωσης μνήμης δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται γενοκτονία, αλλά “μεγάλο έγκλημα”.
“Δεν είναι δυνατό να γίνεται αποδεκτός ο όρος γενοκτονία, επειδή αυτό θεωρούν ο προεδρεύων της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και κάποιοι ξένοι που βιάστηκαν να δώσουν αυτού τους είδους τον χαρακτηρισμό”, δήλωσε ο κ. Ντόντικ.
Τόνισε ακόμη ότι κατά την άποψή του στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε “μεγάλο έγκλημα” για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσουν κάποια άτομα.
Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς ( διαβάστε εδω – Ράτκο Μλάντιτς: Η άνοδος , η πτώση και η σύλληψη. Δείτε τη πορεία σε βίντεο ) ο πρώην στρατιωτικός τους ηγέτης, που θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι για τη σφαγή αυτή δικάζονται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο κ. Ντόντικ πρόσθεσε ότι ο πρώην στρατιωτικός και ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς οι οποίοι δικάζονται στη Χάγη για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα δεν είναι τα πρόσωπα που πρέπει να αποκηρυχθούν στη Σερβική Δημοκρατία επειδή συνέβαλαν στην εδραίωση αυτής της οντότητας.
“Για το αν παραβίασαν νόμους ή όχι, θα λογοδοτήσουν, αλλά δεν μπορεί να λογοδοτήσει η Σερβική Δημοκρατία” είπε ο Μίλοραντ Ντόντικ.
“Στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία. Δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση” δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία, Άντι Μακγκούφι σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του κ. Ντόντικ.
“Δύο διεθνή δικαστήρια υιοθέτησαν αποφάσεις που το επιβεβαιώνουν. Οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας που αποφασίζουν να παίξουν παιχνίδια με το θέμα αυτό για κατώτερους σκοπούς, αντί να αποτελούν παράδειγμα και να βοηθούν την κοινωνία να αποδεχθεί και να συμφιλιωθεί με το φοβερό έγκλημα, αποδεικνύουν ασέβεια προς τα θύματα και τις οικογένειές τους και μειώνουν την αξιοπιστία τους” είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ