«Σπόντα» Γουάλας στον Ζελένσκι: «Δεν είμαστε υπηρεσία παράδοσης όπλων – Πρέπει να δείξει περισσότερη ευγνωμοσύνη»

«Η Βρετανία δεν είναι μια υπηρεσία παράδοσης όπλων» στην Ουκρανία και «το Κίεβο πρέπει να δείξει περισσότερη ευγνωμοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Sky News σχετικά με το εάν η αποτυχία των συμμάχων να δώσουν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα υπονόμευε το ηθικό των στρατευμάτων του στην πρώτη γραμμή, ο Μπεν Γουάλας είπε ότι η «συμβουλή» του προς τους Ουκρανούς ήταν να έχουν κατά νου ότι πρέπει να πείσουν ορισμένους αμφισβητούμενους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες που ξοδεύουν για στρατιωτική βοήθεια στη χώρα τους «αξίζουν» τον κόπο.

Πρόσθεσε πώς η Ουκρανία ζητά πάντα περισσότερα ακόμη και μετά την παραλαβή της τελευταίας παρτίδας όπλων.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι θέλουν να δουν ευγνωμοσύνη», είπε ο Γουάλας σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Είπα στους Ουκρανούς πέρυσι, όταν οδήγησα 11 ώρες για να πάω στο Κίεβο και μου έδωσαν μια λίστα με περισσότερα όπλα, ότι ΄ξέρετε κάτι; Δεν είμαι η Amazon’», δήλωσε χαρακτηριστικά

Είπε επίσης ότι τους προειδοποίησε ότι έπρεπε να παράσχουν καλύτερη εκπαίδευση στα στρατεύματά τους για να τους εμποδίσουν να υποστούν τόσο υψηλό εβδομαδιαίο ποσοστό απωλειών που θα κινδύνευε να χάσουν την πολιτική τους υποστήριξη.

Διαψεύδει τους ισχυρισμούς ο Βρετανός πρωθυπουργός

Από την μεριά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αντέκρουσε τα σχόλια του υπουργού Άμυνας, λέγοντας ότι ο Ζελένσκι «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα έχουμε κάνει σε πολλές περιπτώσεις».

«Το έχει ξανακάνει αμέτρητες φορές όταν τον έχω συναντήσει, οπότε ξέρω ότι αυτός και οι δικοί του είναι απίστευτα ευγνώμονες για την υποστήριξη που έδειξε το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

«Οι άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία αγωνίζονται επίσης για τη ζωή και την ελευθερία τους κάθε μέρα και πληρώνουν ένα τρομερό τίμημα γι’ αυτό, οπότε καταλαβαίνω απόλυτα την επιθυμία του Ζελένσκι να κάνει ό,τι μπορεί να προστατεύσει τον λαό του και να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να του παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται».

Πηγή: Sky News / Φωτογραφία αρχείου Reuters