Σουροβίκιν: «Ο Ρώσος στρατηγός αποπέμφθηκε από την διοίκηση των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων»

Διακεκριμένος Ρώσος δημοσιογράφος δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος κάποτε ήταν διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αποπέμφθηκε από τα καθηκοντά του ως επικεφαλής των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων.

Ο Αλεξέι Βενεντίκοτφ, ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram ότι ο Σουροβίκιν απομακρύνθηκε με επίσημο διάταγμα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Ο Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν απαλλάχθηκε από τη θέση του ώστε να μεταβιβαστεί σε άλλη θέση εργασίας και είναι στη διάθεση (του Υπουργείου Άμυνας)», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης RBC. Μία από τις πηγές του ρωσικού μέσου ενημέρωσης είπε ότι ο Σουροβίκιν «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμη άδεια».

Ο Ρώσος στρατηγός δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά από την ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner και τον αρχηγό της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενάντια στο ρωσικό αμυντικό κατεστημένο, τον περασμένο Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, ο Σουροβίκιν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο καλώντας τον Πριγκόζιν να παραιτηθεί. Μετά την ανταρσία, ρωσικές και ξένες ειδήσεις ανέφεραν ότι ο Σουροβίκιν ερευνήθηκε για πιθανή συνενοχή σε αυτήν.

Ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών» κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Τον Οκτώβριο τοποθετήθηκε επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, αλλά τον Ιανουάριο ο ρόλος αυτός δόθηκε στον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου, και ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» έγινε αναπληρωτής του Γκερασίμοφ.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters