Σούκρι: Η στάση της Τουρκίας στη Λιβύη «πάγωσε» τις συναντήσεις Καΐρου – Άγκυρας

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι είπε ότι οι συναντήσεις διαλόγου με την Τουρκία σταμάτησαν μετά από δύο συνεδριάσεις επειδή οι πρακτικές της Άγκυρας στη Λιβύη δεν άλλαξαν.

Ο Σούκρι είπε στο Al-Arabiya TV ότι τα λιβυκά κόμματα θα πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία του Σχιράτ και κάλεσε τον ΟΗΕ και τους ενδιαφερόμενους να αναγνωρίσουν τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Φαθί Μπασάγκα.

Πέρυσι διεξήχθησαν δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών στην Αίγυπτο και την Τουρκία για να συζητηθούν τα απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων σε διμερές επίπεδο και σε περιφερειακό πλαίσιο.

Όμως οι συναντήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ανταλλαγή διπλωματικών αντιπροσώπων μεταξύ των δύο πλευρών. Και οι δύο εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίπεδο του επιτετραμμένου.

Οι προσπάθειες διαλόγου μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας παρεμποδίστηκαν, σύμφωνα με αναλυτές, αφού η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψε δύο μνημόνια συμφωνίας για την ενέργεια και το φυσικό αέριο με την τουρκική κυβέρνηση στις 3 Οκτωβρίου.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει το «ανατολικό στρατόπεδο» στη Λιβύη, που εκπροσωπείται από τον Χαλίφα Χάφταρ, τη Βουλή των Αντιπροσώπων (σσ το μόνο εκλεγμένο σώμα αυτή την στιγμή στη Λιβύη) και επί του παρόντος την κυβέρνηση του Μπασάγκα.

Αντιθέτως η Τουρκία τάσσεται από την αρχή της κρίσης ενάντια στους προσανατολισμούς χωρών όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία στη Λιβύη. Υποστηρίζει έτσι το «δυτικό στρατόπεδο» που εκπροσωπείται από την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και τη σημερινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Πηγή: libyaobserver