Σουηδία: Ρωσικό αναγνωριστικό AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο

Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε για λίγο τον εναέριο χώρο στη Σουηδία, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας, της οποίας οι αρχές εξετάζουν μια ενδεχόμενη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής», έγραψε σε ανακοίνωσή του το σουηδικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες του παρακολούθησαν όλο το περιστατικό και το φωτογράφισαν.

Η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη που φωτογράφισαν το ρωσικό αεροπλάνο και το συνόδευσαν έξω από τον εναέριο χώρο της. Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist δήλωσε στο σουηδικό δημόσιο ραδιόφωνο ότι η παραβίαση ήταν «απαράδεκτη» και «αντιεπαγγελματική».

Σε ένα παρόμοιο περιστατικό στις αρχές Μαρτίου, τέσσερα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η Σουηδία και η  Φινλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει συνέπειες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Το ΝΑΤΟ αναγκάστηκε επίσης να «σηκώσει» μαχητικά αεροσκάφη που σταθμεύουν κοντά στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες για να «παρακολουθήσει και να αναχαιτίσει» ρωσικά αεροσκάφη κοντά στον εναέριο χώρο της συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ εντόπισε «έναν αριθμό αγνώστων στοιχείων» αεροσκαφών πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα από την Τρίτη και ως απάντηση, απογείωσε συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη από τα Κέντρα Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Uedem της Γερμανίας και στο Torrejon της Ισπανίας, ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωση την Παρασκευή.

Η Πολωνία, η Δανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Βρετανία έχουν «σηκώσει» μαχητικά για να ερευνήσουν άγνωστα αεροσκάφη που πλησιάζουν τον συμμαχικό εναέριο χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Twitter