Σουηδία: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια ρωσική επίθεση εναντίον μας, λέει ο Σουηδός ΥΠΑΜ

Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στη Σουηδία για τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Παλ Γιόνσον.

«Η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη Σουηδία, όπως και για το υπόλοιπο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια ρωσική επίθεση στη χώρα μας», δήλωσε ο Γιόνσον σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita.

Αν και οι δυνάμεις του Κρεμλίνου είναι «δεσμευμένες στην Ουκρανία», η Μόσχα έχει δείξει ότι είναι «πρόθυμη να αναλάβει σοβαρούς στρατιωτικούς και πολιτικούς κινδύνους», πρόσθεσε, με τους ρωσικούς ναυτικούς στόλους να εξακολουθούν να είναι αγκυροβολημένοι στην Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ.

Λόγω της ρωσικής απειλής, η Σουηδία «εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης» του φημισμένου ναυτικού της, δήλωσε ο Γιόνσον.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και έγινε το 32ο μέλος της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας τον Μάρτιο.

Η Ρωσία έχει απειλήσει επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του τα τελευταία χρόνια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Κρεμλίνο είναι «πλήρως έτοιμο» για πόλεμο με τα μέλη της συμμαχίας στην Αρκτική, ένα από τα οποία είναι η Σουηδία.

Το Κρεμλίνο θορύβησε τις χώρες της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες τον Μάιο, προτείνοντας να επανασχεδιάσει μονομερώς τα σύνορά του στη Βαλτική Θάλασσα πριν αποσύρει το σχετικό σχέδιο διατάγματος χωρίς εξήγηση.

«Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η στρατιωτική και εμπορική σημασία της Βαλτικής Θάλασσας για το Κρεμλίνο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Γιόνσον. «Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις επιθετικές προθέσεις της Ρωσίας στα στρατιωτικά μας σχέδια».

Η προειδοποίησή του απηχεί εκείνη του Μίκαελ Κλέσον, ανώτατου διοικητή των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος τον περασμένο μήνα αποκάλεσε τη Ρωσία «στρατηγικά ασταθή» και είπε ότι οι καιροί είναι πιο επικίνδυνοι τώρα από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο προκάτοχος του Κλέσον, Μίκαελ Μπίντεν, δήλωσε τον Μάιο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει και τα δύο μάτια» στο σουηδικό νησί Γκότλαντ.

«Εάν η Ρωσία πάρει τον έλεγχο και σφραγίσει τη Βαλτική Θάλασσα, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας – στη Σουηδία και σε όλες τις άλλες χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», είχε δηλώσει ο Μπίντεν.

Πηγή: politico.eu