Η Σουηδία επανακυκλοφορεί φυλλάδιο για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου το οποίο είχε κυκλφορήσει τελευταία φορά πριν από περίπου 40 χρόνια την περίοδο του Ψυχρού πολέμου.
Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα ξεσπάσει ένας πόλεμος, αλλά η Σουηδία θέλει να σιγουρευτεί ότι ο λαός της είναι πάντα έτοιμος για το χειρότερο.
Η σουηδική κυβέρνηση επανεκδίδει ένα φυλλάδιο εκπαιδευτικού πολέμου σε όλα τα 4,8 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, ενημερώνοντάς τα για πρώτη φορά σε περισσότερα από 30 χρόνια σχετικά με τους κινδύνους του πολέμου.
Το φυλλάδιο, με τίτλο «Om krisen eller kriget kommer», καταρτίστηκε από τη σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Επιπτώσεων (MSB) και δίνει οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν αν «η καθημερινότητά τους γυρίσει ανάποδα».
Το φυλλάδιο παρέχει πληροφορίες για τα πάντα, από τον τρόπο εντοπισμού ψεύτικων ειδήσεων και προετοιμασίας ενάντια στις ακραίες καιρικές συνθήκες για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων και στρατιωτικών συγκρούσεων.
Το φυλλάδιο των 20 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει απεικονίσεις στρατιωτών στο πεδίο, ανθρώπους που φεύγουν από καταστροφικές ζώνες και ομάδες ηλεκτρονικής ασφάλειας στους υπολογιστές τους, είναι μια ενημερωμένη έκδοση που εκδόθηκε για πρώτη φορά κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κυκλοφόρησε για τελευταία φορά στη δεκαετία του 1980.
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την ετοιμότητα της χώρας μας, οπότε είναι σημαντικό για όλους να έχουν επίσης γνώση για το πώς μπορούμε να συμβάλουμε αν συμβεί κάτι σοβαρό», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της MSB, Dan Eliasson, σύμφωνα με τη σουηδική ιστοσελίδα The Local .
«Η Σουηδία είναι ασφαλέστερη από πολλές άλλες χώρες, αλλά υπάρχουν απειλές».
Η Σουηδία παρέμεινε μια ουδέτερη χώρα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και δεν ήταν σε πόλεμο για 200 χρόνια. Αλλά το φυλλάδιο προειδοποιεί το λαό να μην γίνει εφησυχασμένο.
«Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από μια άλλη χώρα, δεν πρόκειται ποτέ να την εγκαταλείψουμε. Όλες οι πληροφορίες για την παύση της αντίστασης είναι ψευδείς», αναφέρει το φυλλάδιο σε μια δήλωση που επισημαίνεται με κόκκινο φόντο.
Το φυλλάδιο υποκινείται εν μέρει από την «κατάσταση της ασφάλειας στη γειτονιά μας», δηλαδή την περιοχή της Βαλτικής, δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικών Επιπτώσεων τον Ιανουάριο του 2018.
Η αναδημοσίευση του φυλλαδίου έρχεται ως συζήτηση για την ασφάλεια σχετικά με το εάν η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εντατικοποιήθηκε μετά από υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις του σουηδικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνέβαλε σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ και απολαμβάνει διμερείς δεσμούς με τη συμμαχία μέσω της Σύμπραξης για την Ειρήνη και του Ευρω-Ατλαντικού Συμβουλίου Σύμπραξης.
Η Σουηδία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην αμυντική της στρατηγική σε ολόκληρη τη χώρα , επαναφέροντας στρατολόγηση και τοποθετώντας στρατεύματα στο στρατηγικά σημαντικό νησί Gotland.
Η χώρα ανέστειλε τη στρατολόγηση το 2010 και υιοθέτησε ένα σύστημα προσλήψεων που βασίστηκε σε εθελοντές.
Αλλά άλλαξε το δρόμο του Μαρτίου 2017, ανακοινώνοντας ότι η στρατολόγηση θα επέστρεφε το 2018.
Η απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 720 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια λήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 – αλλά η Σουηδία στερείται των κατάλληλων αριθμών για τις αμυντικές της δυνάμεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που παρασχέθηκαν τον Μάρτιο, οι ένοπλες δυνάμεις ήταν 1.000 στρατιώτες σύντομες όσον αφορά τους ηγέτες πλήρους απασχόλησης, τους στρατιωτικούς και τους ναυτικούς.
Το σχέδιο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι υπάρχουν 6.000 μέλη με πλήρες ωράριο που εξυπηρετούν 10.000 άτομα με μερική απασχόληση.
Τον Μάιο του 2017, ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist δήλωσε: «Το ρωσικό καθεστώς έχει δείξει ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις για να εκπληρώσει πολιτικούς στόχους».
Τα φυλλάδια θα διανεμηθούν σε 13 διαφορετικές γλώσσες μεταξύ 28 Μαΐου και 2 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης της Σουηδίας.