Σουδάν: Συνεχίζονται οι μάχες στο Χαρτούμ – Συμβολική καθαίρεση του ηγέτη των RSF από το Συμβούλιο Κυριαρχίας

Σε μια συμβολική χειρονομία, ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν καθαίρεσε σήμερα τον ηγέτη των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF, τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο – πρώην σύμμαχό του που έγινε αντίπαλός του – ως αναπληρωτή του κυβερνώντος σώματος της χώρας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η απόλυση του Ντάγκλο από τον στρατηγό Φατάχ αλ Μπουρχάν από το Συμβούλιο Κυριαρχίας έρχεται καθώς οι δύο αντιμαχόμενοι στρατηγοί συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο αυτής της ταραγμένης αφρικανικής χώρας.

Οι δυο τους διοικούσαν το Μεταβατικό Συμβούλιο Κυριαρχίας από το 2019 όταν ανέτρεψαν τον ισχυρό πρόεδρο Ομάρ αλ-Μπασίρ εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του, προτού πραγματοποιήσουν πραξικόπημα το 2021 καθώς πλησίαζε η προθεσμία για να παραδώσουν την εξουσία στους πολίτες για μια μετάβαση σε ελεύθερες εκλογές.

Οι μάχες ξέσπασαν στις 15 Απριλίου 2023 μετά από διαφωνίες σχετικά με τα σχέδια για την ενσωμάτωση των RSF στον στρατό και για τη μελλοντική αλυσίδα διοίκησης στο πλαίσιο μιας διεθνώς υποστηριζόμενης συμφωνίας για τη στροφή του Σουδάν προς τη δημοκρατία.

Ο Μπουρχάν τοποθέτησε τον Μαλίκ Αγκάρ, αρχηγό μιας ένοπλης ομάδας που είχε υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση το 2020, ως αντικαταστάτη του Ντάγκλο.

Ο αρχηγός του στρατού, Φατάχ αλ-Μπουρχάν.

Νέες αεροπορικές επιθέσεις στο Χαρτούμ

Η σύγκρουση διάρκειας ενός μήνα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 705 ανθρώπους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ και η πόλη Μπαρί δέχθηκαν νέα αεροπορική επίθεση σήμερα Παρασκευή.

Οι μαζικές λεηλασίες από ένοπλους άνδρες κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τους κατοίκους του Χαρτούμ που έχουν παγιδευτεί από τις σκληρές μάχες μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν ένα σύμφωνο με μεσολάβηση των ΗΠΑ και τησ Σαουδικής Αραβίας, το οποίο υπόσχεται να προστατεύει καλύτερα τους αμάχους. Διεθνείς προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να οικοδομηθεί μια διαρκής εκεχειρία.

Πηγή: Associated Press / Φωτογραφίες Reuters