Η αστυνομία έκανε σήμερα στο Χαρτούμ χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να στήσουν οδοφράγματα, κατά την πρώτη ημέρα μιας εθνικής εκστρατείας «πολιτικής ανυπακοής» που ξεκίνησαν οι επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία.
Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών (SPA) που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο κίνημα αμφισβήτησης κάλεσε σε «πολιτική ανυπακοή» από σήμερα Κυριακή ως διαμαρτυρία εναντίον του Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο κατηγορεί για τη βίαιη καταστολή στη χώρα μετά τη βίαιη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιείτο μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, στις 3 Ιουνίου.
Η «γενική απεργία» και το στήσιμο οδοφραγμάτων είναι τα κύρια εργαλεία της «ανυπακοής» στην οποία κάλεσε η SPA.
«Η πολιτική ανυπακοή και η γενική απεργία είναι τα ειρηνικά μέσα που διαθέτουμε για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή απέναντι στη βαρβαρότητα των πολιτοφυλακών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η SPA. Προειδοποίησε πως αυτή η εκστρατεία θα τελειώσει μόνο με την εγκαθίδρυση μιας πολιτικής εξουσίας.
Σήμερα, στην Μπαρί, μια βόρεια συνοικία της πρωτεύουσας, η αστυνομία κατά των διαδηλώσεων έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που συγκέντρωναν τούβλα, λάστιχα αυτοκινήτων, πέτρες. μεταλλικό σύρμα ή κορμούς δέντρων, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Σχεδόν σε όλους τους δρόμους στη συνοικία Μπαρί έχουν στηθεί οδοφράγματα. Οι διαδηλωτές εμποδίζουν ακόμη και κατοίκους να πάνε στη δουλειά τους», δήλωσε αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είπε πως και ο ίδιος ρωτήθηκε από μια ομάδα διαδηλωτών για τις κινήσεις του.
Μερικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα, όμως τα μέσα μαζικής μεταφοράς φαίνεται να μην κυκλοφορούν καθόλου. Η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων παρέμεινε με κατεβασμένα ρολά.
Πολλοί επιβάτες περίμεναν μπροστά στο αεροδρόμιο καθώς η αεροπορική κυκλοφορία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.
Η διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας, μια επιχείρηση που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα, και το κύμα της καταστολής που ακολούθησε, κόστισαν τη ζωή 115 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό της επιτροπής των γιατρών που πρόσκειται στο κίνημα διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση κάνει λόγο από την πλευρά της για 61 θανάτους.
Χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει μπροστά από το αρχηγείο του στρατού, εμβληματικό σημείο του κινήματος αμφισβήτησης, από τις 6 Απριλίου, παρατείνοντας μια πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση η οποία ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου.
Μετά την καθαίρεση από τον στρατό του προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ στις 11 Απριλίου, οι διαδηλωτές διεκδικούν την αποχώρηση των στρατηγών και τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κίνημα διαμαρτυρίας και τους στρατιωτικούς διακόπηκαν στις 20 Μαΐου, ελλείψει συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ Φωτογραφία αρχείου Reuters