Σουδάν: Στρατιωτικό όχημα παρέσυρε και σκότωσε διαδηλωτή στην επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του αφότου παρασύρθηκε από στρατιωτικό όχημα στην πόλη Ομντουρμάν, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Σουδάν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.

Ο διαδηλωτής που σκοτώθηκε στο Ομντουρμάν, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, ήταν το 119ο θύμα των ταραχών που έχουν ξεσπάσει μετά το πραξικόπημα του περασμένου Οκτωβρίου.

Αλλού στο Χαρτούμ, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές που πλησίαζαν το προεδρικό μέγαρο στην πλευρά του Νείλου, στην καρδιά της σουδανικής πρωτεύουσας.

Στρατιώτες και παραστρατιωτικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί από νωρίς το πρωί της Τρίτης ενόψει των αντιστρατιωτικών συγκεντρώσεων.

Κουνώντας σημαίες του Σουδάν, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Στρατιώτες, επιστρέψτε στους στρατώνες» και «Καμία συνεργασία, καμία διαπραγμάτευση με τους πραξικοπηματίες».

Η υπηρεσία παρακολούθησης του Διαδικτύου NetBlocks ανέφερε «διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα στο Σουδάν» πριν από τις διαδηλώσεις, ένα μέτρο που λαμβάνονταν συχνά στο παρελθόν από τις αρχές τις ημέρες που είχαν προγραμματιστεί μεγάλες διαδηλώσεις.

Οι ακτιβιστές λένε ότι οι διακοπές του Διαδικτύου έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τις προσπάθειες των διαδηλωτών να οργανωθούν και για να βοηθήσουν στη συγκάλυψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 119 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και περίπου 6.000 τραυματίστηκαν από το πραξικόπημα πριν από έναν χρόνο. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις τελευταίες αντιστρατιωτικές συγκεντρώσεις στο Χαρτούμ την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / The National News / Φωτογραφίες Reuters