Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι είναι έτοιμες να ανοίξουν εν μέρει όλα τα αεροδρόμια του Σουδάν ώστε οι άλλες χώρες να μπορέσουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους. «Οι RSF επιβεβαιώνουν την πλήρη ετοιμότητά τους να συνεργαστούν, να συντονίσουν και να παράσχουν όλες τις διευκολύνσεις που θα επιτρέψουν στους αλλοδαπούς και τις (διπλωματικές) αποστολές να αποχωρήσουν από τη χώρα με ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Δεν είναι σαφές προς το παρόν σε ποιο βαθμό ελέγχουν οι RSF τα αεροδρόμια του Σουδάν. Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία θέτει στρατιωτικές δυνάμεις και αεροσκάφη σε κατάσταση ετοιμότητας σε μια βάση της στο εξωτερικό, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και των Βρετανών πολιτών από το Σουδάν, μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Άμυνας βοηθά το υπουργείο Εξωτερικών στον σχεδιασμό διαφόρων πιθανών ενδεχομένων.
Από την μεριά του, ο αμερικανικός στρατός σταθμίζει τις επιλογές του για την περίπτωση εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σουδάν, δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του προσωπικού από την πρωτεύουσα Χαρτούμ λόγω της κρίσης.
«Αναπτύξαμε κάποιες δυνάμεις στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ότι θα διαθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, εφόσον κληθούμε να κάνουμε κάτι. Και ακόμη δεν έχουμε κληθεί να κάνουμε τίποτα», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. «Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τίποτα», συμπλήρωσε.
Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε σχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, έτοιμων να συνδράμουν σε επιχείρηση εκκένωσης αμερικανών διπλωματών εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αν και οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.
ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Γερμανία και Ισπανία δεν έχουν καταφέρει να απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό τους από το Σουδάν. Ο Κάμερον Χάντσον, ειδικός σε θέματα αμερικανικής πολιτικής για την Αφρική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), και πρώην επικεφαλής του Τμήματος αφρικανικών υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε πως η έξαρση της βίας στο Χαρτούμ καθιστά απρόβλεπτη μια επιχείρηση εκκένωσης.
Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί ιδιώτες στο Σουδάν δεν θα πρέπει να ελπίζουν σε συντονισμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχείρηση εκκένωσης. Ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν σε επαφή με αρκετές εκατοντάδες αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν. Χθες Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός Αμερικανού στην αφρικανική χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters