Σουδάν: Οι RSF κατέρριψαν αεροσκάφος από τα ΗΑΕ – Πιθανότατα μετέφερε όπλα για τους παραστρατιωτικούς

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (Rapid Support Forces – RSF), μία από τις εμπόλεμες πλευρές στον εμφύίο πόλεμο του Σουδάν, φέρεται να κατέρριψαν ένα μεταφορικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Οι RSF ισχυρίστηκαν αρχικά ότι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιειται ως βομβαρδιστικό από τον σουδανικό στρατό στην περιοχή Malha του Βόρειου Νταρφούρ, περίπου στις 04:00 σήμερα τα ξημερώματα.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από τα πλάνα με τα συντρίμμια που δημοσίευσαν οι ίδιοι οι παραστρατιωτικοί, το αεροσκάφος ήταν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Ilyushin-76, ενώ ένας άνδρας από το πλήρωμα έφερε την ταυτότητα της «Airline Transport Incorporation FZC», μιας εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με δεσμούς με το Κιργιστάν.

Από ότι φαίνεται, οι παραστρατιωτικοί κατέρριψαν ένα «δικό τους» αεροσκάφος, αφού η κυβέρνηση του Σουδάν κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Χουσεΐν Αουάντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκθέσεις του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι 400 πτήσεις με αεροσκάφη των ΗΑΕ που μετέφεραν όπλα προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια Um Jars και N’Djamena στο Τσαντ.

Τα ΗΑΕ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες της σουδανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει προμηθεύσει όπλα ή κεφάλαια στους RSF ή σε οποιοδήποτε μέρος που εμπλέκεται στη σύγκρουση.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα στον στρατό, υπό τον de facto αρχηγό του κράτους στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ, υπό το ως τότε δεξί του χέρι, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Ανώτατος αξιωματούχος των RSF άλλαξε (ξανά) στρατόπεδο

Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, ότι ένας διοικητής των RSF αυτομόλησε μαζί με μερικούς από τους στρατιώτες του, η πρώτη τέτοια κίνηση ανώτερου στελέχους των παραστρατιωτικών, από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος.

Οι υποστηρικτές του στρατού δημοσίευσαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο που υποτίθεται ότι δείχνουν τον Abuagla Keikal – έναν πρώην αξιωματικό του σουδανικού στρατού που έγινε ο ανώτατος διοικητής των RSF στη νοτιοανατολική πολιτεία El Gezira – αφού αυτομόλησε στην αρχή του πολέμου.

Ο στρατός, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε κέρδη έναντι των RSF σε μέρη της πρωτεύουσας, είπε ότι ο Κεϊκάλ αποφάσισε να κάνει αλλάξει και πάλι στρατόπεδο λόγω της «καταστροφικής ατζέντας» των RSF.

Με πληροφορίες από: Middle East Monitor, Reuters, Sudan War Monitor / Φωτογραφία αρχείου Reuters