Οι νεκροί από την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Σουδάν «δεν ξεπερνούν τους 46», ανακοίνωσαν οι σουδανικές αρχές απαντώντας στον απολογισμό της επιτροπής των γιατρών που πρόσκειται στο κίνημα και έχει ανακοινώσει ότι 108 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά τις επιχειρήσεις του στρατού για την βίαιη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το αρχηγείο των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων.
Το Σουδάν συγκλονίζεται από τον Δεκέμβριο από πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση, που οδήγησε στην ανατροπή του επί τριάντα χρόνια προέδρου Ομαρ αλ Μπασίρ από τον στρατό στις 11 Απριλίου και την ανάληψη της εξουσίας από στρατιωτικό συμβούλιο.
Όμως, η λαϊκή κινητοποίηση δεν σταμάτησε έκτοτε και οι διαδηλωτές συνέχισαν να ζητούν τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολίτες.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Στρατιωτικό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους του κινήματος κατέρρευσαν στις 20 Μαΐου, καθώς κάθε μία από τις δύο πλευρές επέμενε να αναλάβει την διακυβέρνηση κατά την τριετή μεταβατική περίοδο.
Την Δευτέρα, οι σουδανικές στρατιωτικές δυνάμεις διέλυσαν την καθιστική διαμαρτυρία με πρόσχημα μία «εκκαθαριστική επιχείρηση» σε κοντινή περιοχή, κέντρο παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ το κίνημα κατήγγειλε «σφαγή».
Την επιχείρηση κατήγγειλαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Ποιοι υποστηρίζουν την σουδανική κυβέρνηση
Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον σουδανικό στρατό, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν καταδίκασαν τις επιχειρήσεις καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης και κάλεσαν σε διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στο Σουδάν και απευθύνει έκκληση για «εποικοδομητικό διάλογο» για την διαφύλαξη της «σταθερότητας της ασφάλειας και της ενότητας» του Σουδάν. Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από το πρακτορείο των ΗΑΕ, WAM.
Προηγήθηκε χθες η Σαουδική Αραβία με παρόμοια ανακοίνωση που περιλάμβανε έκκληση για την «επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων».
Λίγες ημέρες πριν, ο επικεφαλής του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου του Σουδάν, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συνάντησε τους ηγέτες των τριών χωρών, εξαιρετικά εχθρικών στις λαϊκές εξεγέρσεις στην περιοχή.
Στην σουδανική κρίση αυτοπροσκλήθηκε σήμερα και η Μόσχα, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι είναι αντίθετο προς τις ξένες επεμβάσεις στο Σουδάν και να καλεί τις αρχές του Χαρτούμ να καταστείλουν τους «εξτρεμιστές». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Σουδάν, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters