Σουδάν: Ο στρατός δεν σκοπεύει να μεταφέρει την εξουσία στον λαό

Η βασική ομάδα διαδηλωτών στο Σουδάν ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ο στρατός δεν φαίνεται να εννοεί σοβαρά πως προτίθεται να μεταφέρει την εξουσία στους πολίτες μετά την ανατροπή του προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ, την ώρα που και οι δύο πλευρές φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους.

Διαδηλωτές και ακτιβιστές διαπραγματεύονται με το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο για τον σχηματισμό ενός κοινού στρατιωτικού- πολιτικού σώματος το οποίο θα επιβλέψει τη μετάβαση της εξουσίας, όμως οι συζητήσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το ποιος θα προεδρεύει του συμβουλίου αυτού.

Ομάδες της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι επικεφαλής δεν θα πρέπει να είναι στρατιωτικός και εξακολουθούν να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Χαρτούμ μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Ωστόσο το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραχωρήσει αυτή την εξουσία.

Ένδειξη της αυξανόμενης έντασης ήταν ο αποκλεισμός χθες δρόμων από διαδηλωτές, οι οποίοι έβαλαν φωτιά και σε λάστιχα σε αρκετές περιοχές του Βόρειου Χαρτούμ, τα πρώτα τόσο εκτεταμένα επεισόδια μετά την ανατροπή του αλ Μπασίρ στις 11 Απριλίου.

«Αυτό που κατανοούμε από τις ενέργειες του στρατιωτικού συμβουλίου μέχρι τώρα είναι ότι δεν εννοεί σοβαρά να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες», δήλωσε ο Μοχάμεντ Νάτζι Ελασάμ εκπρόσωπος τη Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA).

Ποια η «σχέση» διαδηλωτών και Στρατιωτικού Συμβουλίου

Η SPA ηγείται μια ένωσης ακτιβιστών και ομάδων της αντιπολίτευσης που έχει συναντηθεί τρεις φορές με το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο επεσήμανε ότι είναι ανοικτό σε περαιτέρω διαβουλεύσεις, όμως τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες ταραχές μετά την Τρίτη, αναφερόμενο στον αποκλεισμό γεφυρών και σιδηροδρομικών γραμμών από διαδηλωτές.

Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι δεν θα διαλύσει την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Άμυνας, η οποία διαρκεί από τις 6 Απριλίου.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αλλά το χάος πρέπει να τερματιστεί σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο. «Τους είπαμε: συνεχίστε την καθιστική διαμαρτυρία, όμως τα τραίνα μεταφέρουν καύσιμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο η SPA καλεί σε πολιτική ανυπακοή και γενική απεργία προκειμένου να εντείνει την πίεση στο στρατιωτικό συμβούλιο.

Ο Ελασάμ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, όμως οι ομάδες της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους προς το Συμβούλιο μέσα στις επόμενες ώρες.

Επίσης το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τριών μελών του, ένα αίτημα της SPA, εξαιτίας του ρόλου του στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών.

Η θέση και επιρροή των ΗΑΕ

Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτίμησαν σήμερα ότι είναι «απολύτως νόμιμο» οι αραβικές χώρες να στηρίξουν «μια συντεταγμένη και σταθερή μετάβαση» για το Σουδάν προκειμένου να αποφευχθεί «το πλήρες χάος» στην περιοχή.

Τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία ανησυχούν από τη συνέχιση των διαδηλώσεων στο Σουδάν. Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν στις 21 Απριλίου να προσφέρουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Χαρτούμ προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία της χώρας.

«Είναι απολύτως νόμιμο οι αραβικές χώρες να στηρίζουν μια συντεταγμένη και σταθερή μετάβαση στο Σουδάν», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας στο Twitter.

Ο Γκάργας έκανε λόγο για μια μετάβαση που θα συνδυάζει «τις λαϊκές προσδοκίες με τη θεσμική σταθερότητα», ενώ πρόσθεσε: «Έχουμε εμπειρία στην περιοχή από το πλήρες χάος και, όπως είναι φυσικό, δεν έχουμε ανάγκη από αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters