Οι νέες αρχές του Σουδάν ενδέχεται να επιδείξουν ενδιαφέρον για την ίδρυση μιας ρωσικής ναυτικής βάσης, δήλωσε στο TASS τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών «Κέντρο Εγγύς και Μέσης Ανατολής» Βλαντιμίρ Φίττιν.
Τόνισε ότι «η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ρωσική ναυτική βάση, έτσι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας».
«Πιστεύω ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο Σουδάν δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία», επεσήμανε ο εμπειρογνώμονας.
«Όλοι ενδιαφέρονται να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία έχει μια τεράστια εμπειρία συνεργασίας με το Σουδάν και μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε διάφορους τομείς, κάτι που έχει κάνει πολλές φορές πριν, ιδιαίτερα στη γεωλογική εξερεύνηση και την παραγωγή ορυκτών», σημείωσε ο Fitin.
Στις 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Σουδάν στρατιωτικό πραξικόπημα και ο πρόεδρος Omar al-Bashir απομακρύνθηκε μετά από 30 χρόνια στην εξουσία. Ο σουδανικός στρατός ανέστειλε το σύνταγμα της χώρας, διέλυσε το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τριών μηνών στη χώρα. Ο στρατός συγκρότησε επίσης στρατιωτικό συμβούλιο για να κυβερνήσει τη χώρα κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης περιόδου που αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σουδάν στον Πρόεδρο Omar al-Bashir στη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2017, η Μόσχα και το Χαρτούμ κατέληξαν σε συμφωνίες συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν. Ο Αλ Μπασίρ δήλωσε ειδικότερα ότι η χώρα ενδιαφέρθηκε να συζητήσει τη χρήση βάσεων Ερυθράς Θάλασσας με τη Ρωσία.