Σουδάν: Η Wagner προμηθεύει με πυραύλους τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF)

Η ρωσική παραστρατιωτική ιδιωτική εταιρεία Wagner, που ανήκει στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, φέρεται να προμηθεύει τις δυνάμεις του RSF του Σουδάν με πυραύλους αεράμυνας.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων, γνωστές ως Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ή RSF, έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, εγείροντας φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στην αφρικανική χώρα που έχει «βυθιστεί» στο χάος.

Στις 21 Απριλίου, το CNN ανέφερε ότι η Wagner είχε προμηθεύσει την ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν με πυραύλους για να βοηθήσει τον αγώνα τους εναντίον του στρατού της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι RSF έλαβαν μια παρτίδα φορητών συστημάτων αεράμυνας (MANPADS) για να βοηθήσουν την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του σουδανικού στρατού.

Ο σουδανικός στρατός είπε ότι οι μάχες ξέσπασαν αφού στρατεύματα των RSF προσπάθησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις του στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, το Χαρτούμ.

Η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα συνδέεται άμεσα με το Κρεμλίνο μέσω της επιρροής της Wagner. Ήδη από το 2019, μονάδες της Wagner εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα να διεξάγουν εκκαθαρίσεις μεταξύ αμάχων και ήταν υπεύθυνες για πολλά εγκλήματα πολέμου.

Από την μεριά του, ο ιδρυτής της ιδιωτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή ή παρουσία μελών και στελεχών της Wagner στο Σουδάν, τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ούτε ένας μαχητής της Wagner στο Σουδάν και επέμεινε λέγοντας πως ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος της οργάνωσης στην χώρα αυτή, εδώ και δύο χρόνια».

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου Reuters