Ένας εργαζόμενος στον ανθρωπιστικό τομέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα σε μάχες στο Σουδάν, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.
«Με βαριά καρδιά επιβεβαιώνω τον θάνατο ενός αφοσιωμένου μέλους του προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Σουδάν σήμερα το πρωί, όταν το ιδιωτικό όχημα με το οποίο ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του νοτίως της πόλης Ελ Ομπέιντ επλήγη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο.
«Έχω λυπηθεί βαθύτατα από τον θάνατο του συναδέλφου μας και συμμετέχω μαζί με τη σύζυγό του, το νεογέννητο παιδί του και την ομάδα μας στο Σουδάν στο πένθος», πρόσθεσε ο Βιτορίνο.
Ο 49χρονος εργαζόμενος σουδανικής υπηκοότητας ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του σε περιοχή κοντά στο Ελ Ομπέιντ, μια πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όταν επλήγη από διασταυρούμενα πυρά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Τρείς εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ σκοτώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα στις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν από τα μέσα Απριλίου μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών.
«Πρέπει να σταματήσουν οι παράλογοι θάνατοι αμάχων»
«Οι παράλογοι θάνατοι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους του ΡΑΜ στο Βόρειο Νταρφούρ το Σάββατο, πρέπει να σταματήσουν και η ειρήνη να αποκατασταθεί», ζήτησε ο Βιτορίνο.
Η έκρηξη της βίας στο Σουδάν ανάγκασε τον ΔΟΜ – όπως και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις – να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Ωστόσο ο πληθυσμός, που είναι ήδη πολύ ευάλωτος, έχει ελλείψεις στα πάντα.
«Η ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού του ΔΟΜ είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.
«Όλες οι πλευρές πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και να τους επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς περιορισμό για να μπορούν να βοηθούν τους πλέον ευάλωτους», επέμεινε.
Ο ΔΟΜ – που ασχολείται με τους μετανάστες αλλά που προσφέρει επίσης βοήθεια στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας – επιχειρεί στο Σουδάν από το 2000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, υπήρχαν πριν από τις πρόσφατες συγκρούσεις 3,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.
Πριν από την τελευταία έκρηξη της βίας, 15,8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού, χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια.
Mε πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters