Σολτς: «Παγώνει» τον αγωγό Nord Stream 2 από τη Ρωσία

«Παγώνει» τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία Nord Stream 2 ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και να στείλει εκεί ένοπλες δυνάμεις ως «ειρηνευτική αποστολή».

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Σολτς είπε μεταξύ άλλων:

Συγκεκριμένα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε το «άμεσο κλείσιμο» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.

«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και στον Όλαφ Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι  αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Για τον Nord Stream 2, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους, με το επιχείρημα ότι «δένει» ακόμη περισσότερο την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών «χρέωναν» αυτή την περαιτέρω εξάρτηση στα αρνητικά της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ.