Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέφυγε για μία ακόμη φορά να ανακοινώσει επίσκεψή του στο Κίεβο, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ταξίδι «δεν επιτρέπεται να είναι απλώς μια ευκαιρία για φωτογραφία», ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ομάδα ανθρώπων που πάνε μέσα-έξω για μια φωτογραφία. Όταν θα το κάνω, θα πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα – και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Σολτς σε τηλεοπτική συζήτηση με πολίτες που οργανώθηκε από τον ιδιωτικό σταθμό RTL.
Απαντώντας στο σχόλιο ενός από τους πολίτες, ο οποίος θεωρεί, όπως είπε, σημαντικό και τον συμβολισμό, π.χ. της επαναλειτουργίας της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο καγκελάριος Σολτς σημείωσε: «Δεν υποτιμώ τίποτα, αλλά είμαι υπέρ της σοβαρής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι ήταν λογικό η κυρία Μπέρμποκ να μεταβεί στο Κίεβο για να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία.
«Θα πάρουμε βήμα βήμα τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.
Ερωτώμενος για την επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ. Σολτς παραδέχθηκε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς δεν διέκρινε, όπως είπε, κάποια μεταστροφή από την πλευρά του Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει η Ρωσία να πάρει την απόφαση να έρθει σε συνεννόηση με την Ουκρανία και μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα», τόνισε.
Συνομιλία Ζελένσκι – Σολτς
Πάντως ο κ. Σολτς συνομίλησε με τον κ. Ζελένσκι, όπως αποκάλυψε ο Ουκρανός Πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία αναφέρει:
«Είχαμε αποδοτικές συνομιλίες με τον Καγκελάριο της Γερμανίας. Συζητήσαμε την κατάσταση στο μέτωπο, την περαιτέρω πίεση στη Ρωσία, την αύξηση των κυρώσεων, τις προοπτικές για ειρήνη. Εκτιμούμε την Γερμανική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής. Υπολογίζουμε σε περαιτέρω Γερμανική βοήθεια στο δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».