Σοϊγκού: Προτεραιότητα για τον ρωσικό στρατό η καταστροφή των ουκρανικών HIMARS και M270

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε τους στρατηγούς να δώσουν προτεραιότητα στην καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και τoυ πυροβολικού της Ουκρανίας, όπως τα συστήματα HIMARS και τα M270, μετά τη χρήση όπλων που προμήθευσε η Δύση για να χτυπήσουν ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Σχεδόν πέντε μήνες από τότε που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και τώρα καταλαμβάνουν περίπου το ένα πέμπτο της χώρας.

Ο Σοϊγκού, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, επιθεώρησε την ομάδα Βοστόκ που πολεμά στην Ουκρανία. Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας «έδωσε εντολή στον διοικητή να δώσει προτεραιότητα στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τα όπλα πυροβολικού του εχθρού», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο είπε ότι τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν κατοικημένες περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προμηθεύσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων όπλων μεγάλης εμβέλειας που το Κίεβο λέει ότι αρχίζουν να βοηθούν στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από επιτυχημένες επιδρομές σε 30 ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας πολλά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης που της προμήθευσε πρόσφατα η Δύση.

Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της σε όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση και κατηγορεί την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει κατοικημένες περιοχές σε περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν σταθμό λεωφορείων στην πόλη Ντόνετσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: TASS / Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters