Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε σήμερα ότι η «μερική επιστράτευση» που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο έχει ολοκληρωθεί.
Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Σοϊγκού είπε ότι 82.000 επίστρατοι έχουν ήδη σταλεί στην εμπόλεμη ζώνη και 41.000 από αυτούς εντάχθηκαν ήδη σε στρατιωτικές μονάδες ενώ άλλοι 218.000 βρίσκονται σε κέντρα εκπαίδευσης.
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους επιστρατευμένους και τις οικογένειές τους και χαιρέτισε τον «πατριωτισμό» τους.
Ο Πούτιν θα βρεθεί με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι μια τριμερής σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν και του πρωθυπουργού της Αρμενίας θα διεξαχθεί την Δευτέρα στο Σότσι, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, οι τριμερείς συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου στο Σότσι» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στις συνομιλίες αυτές θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν «μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή» του Καυκάσου, πρόσθεσε το Κρεμλίνο. Προβλέπεται επίσης ότι ο Πούτιν θα έχει διμερείς συναντήσεις με καθέναν από τους δύο άλλους ηγέτες.
Ο Πασινιάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πάει στη Ρωσία την Δευτέρα, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν ο Αλίγιεφ έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη σύνοδο.
Η Αρμενία –σύμμαχος της Ρωσίας– και το Αζερμπαϊτζάν, που στηρίζεται από την Τουρκία, έχουν συγκρουστεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο τελευταίος πόλεμος, το φθινόπωρο του 2020, στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία έχει αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters