Σοϊγκού: H επόμενη φάση του πολέμου είναι η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς [vid]

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού «επέστρεψε» στο προσκήνιο για να πει ό,τι ακριβώς ανακοινώνει και το ρωσικό Επιτελείο, ίσως για να «διασκεδάσει» τις πληροφορίες – ή τις φήμες – περί «εξαφάνισής» του. Ταυτόχρονα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο άλλος «πυλώνας» που στηρίζει τις επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν, βγήκε «στην αναφορά» για να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για κυβερνοεπίθεση.

Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ηγούνται μιας μαζικής επιχείρησης που διεξάγεται σε καθημερινή βάση στον κυβερνοχώρο με στόχο ρωσικούς κρατικούς θεσμούς και υπογράμμισε ότι θα βρει αυτούς που ευθύνονται για την «κυβερνοεπίθεση».

«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβερνοεπίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον της Ρωσίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους υποκινητές και τους δράστες της», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Οι πηγές των επιθέσεων θα εντοπισθούν και οι δράστες θα λογοδοτήσουν αναπόφευκτα για τις πράξεις τους σύμφωνα με το νόμο», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας έχουν σοβαρά μειωθεί και επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτεύχθηκαν και τώρα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στο Ντονμπάς, όπως αναφέρουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σοϊγκού, μιλώντας σε αξιωματούχους στη διάρκεια συνάντησης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα απαντήσει καταλλήλως, αν το ΝΑΤΟ προμηθεύσει στην Ουκρανία αεροπλάνα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters