Η συμφωνία της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά έχει πάρει την τελική της μορφή και σήμερα (26/2/2025) θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμίχαλ.
Όπως είπε, η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά ονομάζεται «Συμφωνία για τη θέσπιση των κανόνων και των προϋποθέσεων του επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Πρόκειται για τη μελλοντική δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπου η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα διαχειρίζονται αυτό το ταμείο επί ίσοις όροις.
Κατά τον Σμίχαλ αυτή η συμφωνία συνδέεται άμεσα με εγγυήσεις ασφάλειας.
«Ούτε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ούτε η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα εξετάσουν αυτή τη συμφωνία και την υπογραφή μεμονωμένα από τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά ο Ντένις Σμίχαλ.
Νωρίτερα αξιωματούχος που είχε μιλήσει στο AFP, ανέφερε ότι το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει μια αναφορά στην ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά όχι συγκεκριμένες εγγυήσεις. Όπως δήλωσε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, οι συζητήσεις για το θέμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.
«Πρόκειται για έναν γενικό όρο ο οποίος αναφέρει ότι η Αμερική θα επενδύσει σε μια κυρίαρχη, σταθερή και ευημερούσα Ουκρανία, ότι εργάζεται για μια βιώσιμη ειρήνη και ότι η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Η Ουκρανία διαθέτει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ορυκτά, όμως αυτά που εποφθαλμιά ο Τραμπ είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ανεκμετάλλευτα, δύσκολα να εξορυχθούν ή υπό ρωσικό έλεγχο σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές.
Παράγει κυρίως τρία κρίσιμης σημασία ορυκτά: μαγγάνιο (8η παραγωγός παγκοσμίως σύμφωνα με το World Mining Data), τιτάνιο (11η) και γραφίτη (14η), απαραίτητα για τις ηλεκτρικές μπαταρίες.
Εξάλλου σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία γεωλογικών και ορυκτών ερευνών (BRGM), η Ουκρανία συγκεντρώνει το «20% των παγκόσμιων εκτιμώμενων αποθεμάτων» γραφίτη, ενώ «είναι μία από τις βασικές χώρες στην Ευρώπη που έχει δυναμικό» για την εκμετάλλευση λιθίου, επίσης σημαντικού για τις μπαταρίες.