Σλοβενία – Ρουμανία: Aνάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας

Η κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική και στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, οι προκλήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Σλοβενίας και Ρουμανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρουμάνου υπουργού Άμυνας, Μιρτσέα Ντούσα με τη σλοβενική ηγεσία στη Λιουμπλιάνα.

«Με δεδομένη την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή σε συνδυασμό με τις νέες προκλήσεις που επιφέρουν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ενταθεί η συνεργασία μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε περιφερειακό και πολυεθνικό πλαίσιο»
δήλωσε ο κ. Ντούσα στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ.

«Συμφωνήσαμε ότι οι απειλές για τις ευρωπαϊκές χώρες και μέλη του ΝΑΤΟ προέρχονται τόσο από το ανατολικό τμήμα της ηπείρου όσο και από τον νότο. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας έχουν αλλάξει σημαντικά την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας στη νότια πλευρά» τόνισε ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Ντούσα τόνισε ότι η επίσκεψή του στη Σλοβενία είναι ευκαιρία για την ενδυνάμωση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών και των ενόπλων δυνάμεών τους.

«Έχουμε κοινά ιδανικά και αξίες και για αυτό η ασφάλεια στον ευρω-ατλαντικό χώρο είναι πρωταρχικός στόχος των δύο χωρών» υπογράμμισε ο κ. Ντούσα.

Οι κ.κ. Πάχορ και Ντούσα συζήτησαν και για την προσφυγική κρίση και εξέφρασαν την άποψη ότι μπορεί να ενταθεί τους επόμενους μήνες και γι αυτό απαιτούνται ολοκληρωμένες απαντήσεις, που θα λαμβάνουν επίσης υπόψη τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης της ΕΕ και των κρατών – μελών της.

Ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας, στη συνάντηση με την ομόλογό του της Σλοβενίας, Αντρέγια Κάτιτς, τόνισε την ανάγκη ταχείας ενσωμάτωσης της περιοχής των Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Η κ. Κάτιτς είπε ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει από το 2006 συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η οποία έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει πλέον ανταλλαγή εμπειριών σε ζητήματα νομοθεσίας, στρατιωτική εκπαίδευση και διεθνείς αποστολές.

Οι υπουργοί Άμυνας της Σλοβενίας και της Ρουμανίας εγκαινίασαν, στο Πάρκο Στρατιωτικής Ιστορίας στην πόλη Πίβκα, έκθεση με θέμα το στρατιωτικό αεροσκάφος IAR -93 Vultur, που είχαν καστασκευάσει από κοινού η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία και το οποίο δώρισε η ρουμανική κυβέρνηση στο μουσείο.

Το αεροσκάφος επίγειας επίθεσης παραδόθηκε σε τμήματα στη Σλοβενία στα μέσα του 2014 και τώρα συναρμολογήθηκε και αποτελεί το κεντρικό έκθεμα στο στρατιωτικό μουσείο της πόλης Πίβκα.