OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής για τις συνταγματικές τροπολογίες

10/01/2019 - 18:47
Share on FacebookShare on Twitter

H Συμφωνία των Πρεσπών παρουσιάζει ραγδαίες εξελίξεις και στην γειτονική χώρα, με τις τελευταίες πληροφορίες να λένε πως δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ Κοινοβουλίου, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Αρχικά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως η αρχική μετάθεση της ώρας έναρξης της συνεδρίασης οφείλονταν σε διαβουλεύσεις που έχει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σήμερα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας“, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες.

Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η ύπαρξη ή μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών θα φανεί κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, η πρώτη εκ των οποίων ίσως διεξαχθεί ακόμη και σήμερα.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών.

Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».

Τέλος,ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Η κάθε μία από τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ με στόχο να τρέξει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά, όταν ολοκληρωθεί η σχετική εξέτασή της και στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία για όλες μαζί, καθώς και μία ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος.

Για την έγκρισή τους, σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Πηγή: Newsit.gr

Tags: ΒΟΥΛΗΣΚΟΠΙΑΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Related Posts

Σίδνεϊ
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

14/12/2025 - 19:09
Μελόνι
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

14/12/2025 - 18:40
An-22 - συντριβή
ΚΟΣΜΟΣ

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

14/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert