Σκληρή κριτική απο το Πεντάγωνο προς του Τουρκους που επιτέθηκαν στους ναύτες

Πολύ σκληρά αντέδρασε  το αμερικανικό Πεντάγωνο για την επίθεση μελών της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας κατά την οποία πέρασαν τσουβάλια (κουκούλες) στα κεφάλια τριών Αμερικανών ναυτών σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κ. Στιβ Γουόρεν, χαρακτήρισε τους νέους που επιτέθηκαν στους Αμερικανούς στρατιώτες ως »ντόπιους κακοποιούς» και χρησιμοποίησε για την ενέργειά τους τη φράση »άσχημη και ενοχλητική». Ο Γουόρεν είπε »Αυτοί που πραγματοποίησαν την εν λόγω επίθεση επισκιάζουν τους Τούρκους και την τουρκική φιλοξενία».

Σημειώνεται ότι και η εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, κ. Ψάκη, δήλωσε ότι »αισθάνονται βαθιά ενόχληση από το συμβάν αυτό’‘. Η Ψάκη είπε ακόμα ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας και υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών ξεπέρασε το όριο αυτό και μετατράπηκε σε απειλή.

Υπενθυμίζουμε ότι μέλη μιας κομματικής φοιτητικής οργάνωσης με κεμαλικές επιρροές ( Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας) φωνάζοντας το σύνθημα «Γιάνκις, πηγαίνετε σπίτια σας» επιχείρησαν να καλύψουν τα κεφάλια τους με κουκούλες, διαπράττοντας μια επίθεση που καταδίκασε ήδη η πρεσβεία των ΗΠΑ και το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο βίντεο όπου καταγράφεται το περιστατικό και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κεμαλικής οργάνωσης Ένωση Τουρκικής Νεότητας εμφανίζονται οι δράστες να περικυκλώνουν τους ναύτες, που ανήκουν στον αμερικανικό στόλο που έχει σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, να τους αποκαλούν «δολοφόνους» και να πετούν εναντίον τους πορτοκαλί μπογιά.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου καταδίκασε ήδη την επίθεση ομάδας Τούρκων νέων εναντίον τριών Αμερικανών στρατιωτών, είπε ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν και χαρακτήρισε την ενέργεια απαράδεκτη και τόνισε ότι διεξάγονται έρευνες σχετικά με το θέμα. Ακόμα είπε πως στην Τουρκία όλοι όσοι βρίσκονται λόγω καθηκόντων είτε όχι, όλοι οι ξένοι είναι φιλοξενούμενοι ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή και τη θρησκεία τους και είναι υπό την προστασία της Τουρκίας.

Ο κ.Τσαβούσογλου είπε ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα και τόνισε πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι, εταίροι και δύο φιλικές χώρες.