Σκάνδαλο στη Ρωσία: Δύο ακόμα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για απάτη

Οι αστυνομικές αρχές στη Ρωσία συνέλαβαν άλλον έναν ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας στο πλαίσιο της τελευταίας, από μια σειρά ερευνών, για διαφθορά, αυτή τη φορά σε σχέση με ένα στρατιωτικό θεματικό πάρκο, ανακοίνωσε σήμερα η Ανακριτική Επιτροπή.

Ειδικότερα, συνελήφθη ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Σέστεροφ ως ύποπτος για απάτη, αλλά και ο Βιστσισλάβ Αχμέντοφ, ο διευθυντής του Πατριωτικού Πάρκου με θέμα τον πόλεμο κοντά στη Μόσχα, το οποίο αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης επισκεπτών. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA αναφέρει ότι και άλλοι υπάλληλοι του πάρκου είχαν επίσης συλληφθεί και ανακρίνονται.

«Σύμφωνα με την έρευνα, τα πρόσωπα αυτά, μαζί με συνεργούς τους, συμμετείχαν στην κλοπή κονδυλίων του προϋπολογισμού που διατέθηκαν για τις δραστηριότητες και τη λειτουργία του Πατριωτικού Πάρκου και του συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου», αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Τουλάχιστον δώδεκα άτομα φέρεται να έχουν εμπλακεί στο μεγαλύτερο κύμα σκανδάλων διαφθοράς που πλήττει το ρωσικό στρατιωτικό και αμυντικό κατεστημένο εδώ και χρόνια.

Οι αποκαλύψεις του σκανδάλου ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου με τη σύλληψη του Τιμούρ Ιβανόφ, αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από κατασκευαστική εταιρεία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας υποστράτηγος του στρατού και ο αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου, καθώς και επιχειρηματίες που θεωρούνται ύποπτοι για δωροδοκίες.

Οι έρευνες σηματοδοτούν μια σοβαρή προσπάθεια του Κρεμλίνου να εξαλείψει τη διαφθορά στον στρατό, καθώς ο πόλεμός του στην Ουκρανία πλησιάζει τα δυόμισι χρόνια. Τον Μάιο, αμέσως μετά τις πρώτες συλλήψεις, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απομάκρυνε απροσδόκητα τον επί σειρά ετών υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αντικατέστησε με τον οικονομολόγο Αντρέι Μπελούσοφ, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να διασφαλιστεί αυστηρότερη διαχείριση του τεράστιου αμυντικού προϋπολογισμού της Ρωσίας και να εξαλειφθούν οι σπατάλες και η διαφθορά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters