Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη στάση που τηρεί ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους αντιρατσιστές διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έμεινε σιωπηλός επί 20 δευτερόλεπτα… προτού να δηλώσει ότι οι Καναδοί παρακολουθούν «με φρίκη» την κατάσταση στις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου, ένας δημοσιογράφος ζήτησε από τον Καναδό πρωθυπουργό να σχολιάσει την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα στείλει τον στρατό να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Τον κάλεσε επίσης να κάνει μια δήλωση για τα δακρυγόνα που έπεσαν στην Ουάσινγκτον ώστε να μπορέσει ο Τραμπ να φύγει από τον Λευκό Οίκο για να πάει να φωτογραφηθεί σε μια εκκλησία.
Ο δημοσιογράφος επέμεινε, ρωτώντας τον Τριντό για ποιον λόγο αρνείται συστηματικά να σχολιάσει τις ενέργειες του Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί μια δύσκολη σχέση, και τι μήνυμα πιστεύει ότι στέλνει αυτή η στάση του στους Καναδούς.
Ο Τριντό, που συνήθως απαντά αμέσως και ευθέως στους δημοσιογράφους, αυτή τη φορά χρειάστηκε πάνω από 20 δευτερόλεπτα για να μιλήσει.
Watch: Canadian Prime Minister Justin Trudeau paused for 21 seconds when asked about U.S. President Donald Trump and the use of tear gas against protesters to clear the way for a photo opportunity https://t.co/6COD1UxZml pic.twitter.com/l1F6f7AxPB
— TIME (@TIME) June 3, 2020
«Παρακολουθούμε με φρίκη και κατάπληξη ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ», είπε τελικά, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μιλούσε για τις ταραχές μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς στη Μινεάπολη. «Είναι μια στιγμή που οι άνθρωποι ενώνονται. Είναι η ώρα να ακούσουμε, να μάθουμε ποιες είναι οι αδικίες που συνεχίζονται εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες, παρά την πρόοδο», συνέχισε, χωρίς να αναφέρει καθόλου το όνομα του Τραμπ.
Όπως κάνει σχεδόν καθημερινά, ο Τριντό επανέλαβε επίσης ότι και στη χώρα του θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός. Ζήτησε επίσης να μην συγκρίνουν οι πολίτες την κατάσταση στον Καναδά με τις ΗΠΑ και να μη λένε απλώς ότι «α, εδώ είμαστε πολύ καλύτερα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA