Σι Τζινπίνγκ σε Μπάιντεν: «Ένας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός»

Ένας πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει απο τον Σι Τζινπίνγκ να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έκτοτε, το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.

Σύμφωνα με σύντομο ρεπορτάζ που μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο Κινέζος πρόεδρος θεώρησε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν μπορούν να φτάνουν μέχρι την ένοπλη αντιπαράθεση». Ο Σι τόνισε στον Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι όπως όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά μμε. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Οι ΗΠΑ τόνισαν σε συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και σε ασιατικές χώρες ότι η Κίνα έχει εκφράσει την προθυμία της να παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία για να στηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε δηλώσει Aμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές, το Πεκίνο έχει πολλά από τα όπλα που χρειάζεται η Μόσχα για να «καλύψει τα κενά της» στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει την Κίνα ότι θα υποστεί συνέπειες εάν προμηθεύσει εξοπλισμούς στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Twitter