Shield 2022: «Επίδειξη δυνάμεων» από τον στρατό της Σερβίας [pics,vid]

Η Σερβία διεξήγαγε, χθες Σάββατο, επίδειξη μέρους των δυνατοτήτων των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων με την ονομασία «Shield 2022», παρουσιάζοντας ρωσικούς και δυτικούς εξοπλισμούς, καθώς η χώρα επιδιώκει να εκτελέσει μια πράξη «εξισορρόπησης» έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κοινό και ΜΜΕ προσκλήθηκαν στην έκθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Batajnica κοντά στο Βελιγράδι, όπου κινεζικοί και γαλλικοί πύραυλοι ήταν παρατεταγμένοι δίπλα σε ελικόπτερα Airbus, οπλισμένα drones και κινεζικά και ρωσικά αεροσκάφη MIG-29.

Η Σερβία προσπαθεί να εξισορροπήσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη θρησκευτική, εθνική και πολιτική συμμαχία της με τη Ρωσία.

Το κινεζικό αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος FK-3, παρόμοιο με το ρωσικό S-300 ή το αμερικανικό σύστημα Patriot, αγοράστηκε από το Βελιγράδι το 2019 και παραδόθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Σερβία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χειρίζεται το κινεζικό πυραυλικό σύστημα και τα μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-92A.

Βούτσιτς: «Είμαι περήφανος για τον στρατό της Σερβίας»

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρευρέθηκε στην έκθεση Shield 2022 του Σαββάτου πλαισιωμένος από στρατιωτικούς διοικητές και παρακολούθησε μια επίδειξη με εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη MiG-29 που δώρισε η Ρωσία το 2017.

«Είμαι περήφανος για τον σερβικό στρατό, είμαι περήφανος για μια μεγάλη πρόοδο», είπε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου. «Θα ενισχύσουμε σημαντικά την πολεμική αεροπορία μας… Η Σερβία είναι μια ουδέτερη χώρα και πρέπει να βρει λύσεις που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει τον ουρανό και το κράτος της».

Ο στρατός της Σερβίας βασίζεται στην πρώην σοβιετική τεχνολογία και η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές του. Το Βελιγράδι εξαρτάται επίσης από τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι η Σερβία αναμένει να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων Rafale από τη Γαλλία μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, μια κίνηση που θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως ένδειξη της απομάκρυνσης του Βελιγραδίου από τη Ρωσία.

Ανέφερε ότι η Σερβία διαπραγματεύεται επίσης να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Typhoon από τη Βρετανία.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο από την επίδειξη Shield 2022:

FK-3

FK-3
FK-3

FK-3

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες Reuters